Belarus: Lukașenko pune în scenă o ''adunare a poporului'', considerată de opoziție o încercare de a se agăța de putere

  • 11 Februarie 2021 10:26
Belarus: Lukașenko pune în scenă o ''adunare a poporului'', considerată de opoziție o încercare de a se agăța de putere

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a deschis joi o "adunare a poporului" belarus, invitând 2.700 de persoane să discute despre reforme politice, demers despre care oponenții spun că este o păcăleală menită a-l ajuta să se agațe în continuare de putere, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Lukașenko este la conducerea țării din 1994, însă se confruntă cu un val fără precedent de proteste în stradă de la alegerile prezidențiale din august, despre care opoziția a afirmat că au fost fraudate.

Arestările masive și represiunea dură asupra protestelor au atras o nouă serie de sancțiuni din partea Occidentului, însă Lukașenko se bazează pe sprijinul diplomatic și financiar din partea Rusiei, aliat tradițional, care consideră Belarusul ca un stat-tampon împotriva NATO.

Lukașenko a precizat că această "adunare a poporului" ar putea discuta proiecte de reformă constituțională, iar politicieni apropiați de autorități au sugerat posibilitatea unei amnistii pentru prizonierii politici.

Evenimentul, programat să dureze două zile, va atrage foarte probabil noi proteste, care au loc cu regularitate din august, dar care s-au mai redus în intensitate.

"Lukașenko își adună fidelii la așa-numita adunare a poporului belarus pentru a legitima uzurpatorul în ochii poporului", a spus Franak Viacorka, unul dintre consilierii opozantei Svetlana Tihanovskaia, exilată în Lituania.

"Pentru că Lukașenko înțelege că a pierdut sprijinul populației, se agață de putere prin toate mijloacele posibile", a adăugat el.

Majoritatea delegaților care iau parte la reuniune sunt aleși și oficiali locali pro-guvern și au fost selectați în cadrul unor ședințe speciale cu ușile închise.

Un jurnalist al portalului local tut.by, care a încercat să participe la una dintre aceste întâlniri, a fost reținut și a stat închis timp de trei zile într-un centru de detenție. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău