Belarus își închide frontierele terestre cu UE și Ucraina, invocând coronavirusul

  • 30 Octombrie 2020 09:30
Belarus își închide frontierele terestre cu UE și Ucraina, invocând coronavirusul

Autoritățile belaruse au anunțat joi închiderea temporară a frontierelor terestre cu Lituania, Letonia, Ucraina și Polonia, invocând lupta împotriva propagării SARS-CoV-2, relatează AFP, transmite Agerpres.

Din cauza situației epidemiologice în țările vecine, Belarus restricționează temporar intrarea pe teritoriul său prin posturile de control terestre din Lituania, Letonia, Polonia și Ucraina", a indicat Comitetul național pentru protecția frontierelor într-un comunicat.

Personalul diplomatic și camioanele de transport internațional de mărfuri nu vor fi afectate de aceste restricții, a precizat aceeași sursă.

La rândul său, aeroportul din Minsk va continua să primească zboruri internaționale fără nicio restricție, adaugă comunicatul.

La rândul său, Ministerul de Externe polonez a afirmat că aceste restricții nu sunt aplicate decât cetățenilor străini, cetățenii belaruși putând în continuare să intre în țara lor prin respectivele posturi de frontieră terestre.

Belarus nu a permis joi vehiculelor cu pasageri venind din Lituania să intre pe teritoriul său, motivându-și decizia prin situația epidemiologică generată de COVID-19, a declarat pentru Reuters purtătoarea de cuvânt a Ministerului lituanian de Interne, Bozena Zaborovska. "Dar camioane vin în continuare, la fel și mașini din Belarus în Lituania", a spus ea.

La 17 septembrie, președintele belarus Aleksandr Lukașenko, confruntat cu săptămâni de proteste în legătură cu alegerile contestate, a declarat că Belarus ar trebui să-și închidă frontierele cu Polonia și Lituania, dar nu a pus în aplicare imediat amenințarea.

"Trebuie să închidem granița, dar fără să facem din ea o Cortină de fier. Nimeni nu are nevoie de aceasta. Granița este o zonă de prietenie între popoare. Vedeți, noi am fost provocați! Despre ce prietenie este vorba....? Dar popoarele nu sunt de vină", a declarat joi Lukașenko, citat de agenția belarusă Belta.

Acest anunț intervine în timp ce Belarus este zdruncinat din luna august până în prezent de o mișcare de contestare fără precedent, declanșată de realegerea controversată a președintelui Aleksandr Lukașenko, considerată frauduloasă de opoziție și de Occident.

Zecii de mii de protestatari defilează la fiecare sfârșit de săptămână pe străzile Minskului, în pofida represiunii polițienești și a arestărilor.

Lukașenko, aflat în funcție din 1994, critică cu regularitate Occidentul pe care îl acuză de instigarea protestelor în țara sa, în timp ce personalitatea proeminentă a opoziției, Svetlana Tihanovskaia, s-a refugiat în Lituania.

Ea a apreciat - într-un mesaj pe aplicația Telegram - că restricțiile anunțate joi demonstrează "slăbiciunea regimului" belarus, acuzând Minskul că vrea "să izoleze" țara. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
-9
Ninsoare ușoară
Umiditate:73 %
Vint:4,12 m/s
Tue
-7
Wed
-3
Thu
1
Fri
2
Sat
5

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău