Belarus: Autoritățile retrag acreditarea mai multor jurnaliști ai unor media străine

  • 29 August 2020 14:27
Belarus: Autoritățile retrag acreditarea mai multor jurnaliști ai unor media străine

Autoritățile din Belarus au retras sâmbătă acreditarea mai multor jurnaliști ai unor media străine, cu o zi înainte de o nouă mare manifestație pregătită de opoziție, care contestă rezultatele alegerilor prezidențiale de la 9 august, transmite agenția France Presse, care se numără printre instituțiile de presă vizate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomației belaruse, Anatoli Glaz, decizia a fost luată pe baza unei recomandări a Comisiei interministeriale de luptă împotriva extremismului și terorismului.

El nu a precizat câți jurnaliști sunt vizați de această măsură, însă media străine, între care BBC și Radio Liberty, au informat despre retragerea acreditării în cazul mai multor jurnaliști ai lor.


"Ministerul Afacerilor Externe belarus m-a sunat și m-a informat despre anularea acreditării mele și a acreditării uneia dintre colegele mele în calitate de corespondenți ai BBC. Mi-au cerut să îmi predau legitimația", a spus pentru AFP jurnalista Tatiana Melniciuc.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko, la putere din 1994, se confruntă cu o mișcare inedită de contestare după alegerile de la 9 august, care l-au dat câștigător cu 80% din sufragii și pe care opoziția le-a denunțat ca fiind frauduloase.

Opoziția, a cărei lideră, Svetlana Tihanovskaia, s-a refugiat în Lituania, a organizat două manifestații uriașe la 16 și 23 august și pregătește o nouă acțiune de amploare pentru duminică.

Rezultatele alegerilor prezidențiale au fost respinse de Uniunea Europeană, care pregătește sancțiuni împotriva unor înalți reprezentanți ai regimului belarus și i-a cerut lui Aleksandr Lukașenko să dialogheze cu opoziția.

Lukașenko a refuzat în schimb orice concesie și denunță un complot occidental menit a-l înlătura de la putere.

Primele manifestații din Belarus după alegerile de la 9 august au fost reprimate prin forță. Trei persoane au murit, mai multe zeci au fost rănite și peste 7.000 au fost arestate.

Jurnaliștii care lucrează în Belarus au fost supuși presiunilor și unor scurte rețineri.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău