Belarus: | Autoritățile au expulzat un consul polonez

  • 10 Martie 08:27
Belarus: | Autoritățile au expulzat un consul polonez

Ministerul belarus de externe a anunțat marți expulzarea unui consul polonez în semn de protest față de participarea acestuia la un moment festiv dedicat "soldaților blestemați" polonezi care au luptat împotriva ocupației germane și apoi a celei sovietice, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Polonia a criticat imediat această decizie și a avertizat că va lua măsuri similare.

"Glorificarea criminalilor de război este complet inacceptabil pentru noi", afirmă ministerul de externe de la Minsk într-un comunicat explicând decizia de a-l expulza pe consulul polonez de la Brest (sud-vestul Belarusului), Jerzy Timofiejuk.

În Polonia, ziua 'soldaților blestemați" este comemorată pe 1 martie începând din 2011.

Potrivit comunicatului ministerului belarus de externe, pe 28 februarie, la Brest (oraș la frontiera cu Polonia) a avut loc o adunare "informală" dedicată acestei zile, organizată de ONG-uri și organizații de tineret care au conexiuni cu Polonia, cu participarea lui Jerzy Timofiejuk.

Marți, însărcinatul cu afaceri polonez în Belarus a fost convocat la ministerul de externe, care "a protestat puternic" față de participarea consulului Timofiejuk la întrunire, se arată în comunicat.

"Partea belarusă nu pune la îndoială și nu a pus niciodată la îndoială posibilitatea și importanța comunicării diplomaților cu propria lor diaspora", "dar în țara noastră, incitarea la ură rasială, națională, religioasă (...) și reabilitarea nazismului este o crimă", subliniază comunicatul.

Varșovia a calificat această decizie de expulzare ca fiind "absolut nefondată și de neînțeles".

"Fără întârziere și în conformitate cu principiul reciprocității, Polonia va răspunde acestei decizii nefondate", a declarat Marcin Przydacz, viceministrul polonez al afacerilor externe, citat de agenția PAP.

Unități de rezistență formate pentru a lupta împotriva ocupanților germani în cel de-al doilea război mondial, "soldații blestemați' polonezi s-au angajat apoi în lupta împotriva ocupației sovietice, acționând adesea violent și atacându-i uneori pe toți cei care nu erau polonezi, în special belaruși.

Lupta lor împotriva puterii sovietice s-a prelungit până în anii 1950.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:2,06 m/s
Mon
25
Tue
26
Wed
27
Thu
29
Fri
27

Curs oficial BNM 26 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2647 -0.0370
USD 18.0769 0.0131
RON 4.3206 -0.0059
UAH 0.6685 0.0039
RUB 0.2457 0.0010
Arhivă Radio Chișinău