Belarus: Aleksandr Lukașenko a acceptat ca Roman Protasevici să fie interogat de separatiștii din Luhansk

  • 02 Iunie 2021 11:22
Belarus: Aleksandr Lukașenko a acceptat ca Roman Protasevici să fie interogat de separatiștii din Luhansk

Liderul belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că nu este împotriva interogării activistului Roman Protasevici de către separatiștii din estul Ucrainei. În acest sens, Lukașenko i-a invitat pe "anchetatorii" din Luhansk care au deschis un "dosar penal" împotriva lui Protasevici să meargă la Minsk pentru interogatoriu.

"În Donbas, a fost deschis un dosar penal împotriva acestei persoane (Roman Protasevici, n.r.). I-am amintit președintelui Putin (Vladimir Putin, președintele rus, n.r.) că a fost deschis un dosar penal și am spus că, dacă (separatiștii, n.r.) au întrebări, sunt bineveniți la noi, să adreseze întrebări, pentru că aceștia (Roman Protasevici și alți opozanți, n.r) au ucis oameni în Donbas" - a afirmat Aleksandr Lukașenko, la o întâlnire pe tema relațiilor cu Rusia.

Liderul belarus a amintit că pasagerii care au zburat în același avion cu Protasevici au spus că acesta din urmă și-a exprimat temerea că va fi condamnat la moarte dacă aeronava va ateriza la Minsk. "În avion sau la ieșirea din avion, acesta a strigat 'Risc pedeapsa cu moartea!'. Jurnaliștii noștri, însă, au subliniat că, pentru astfel de infracțiuni, noi nu am avem prevăzută pedeapsa cu moartea, ci 15 ani de închisoare. Dar el (Roman Protasevici, n.r.) știa ce spune, pentru că înțelegea că acolo, în sud-estul Ucrainei, pot fi formulate acuzații împotriva sa, iar aceasta este o situație complet diferită" - a mai declarat Lukașenko, în contextul în care au apărut informații potrivit cărora activistul Protasevici, reținut la Minsk, ar fi luptat în Donbas împotriva rebelilor pro-ruși.

Forțele de ocupație din Luhansk au deschis un "dosar penal" împotriva lui Roman Protasevici, pe care îl acuză că a participat la lupte alături de batalionul naționalist ucrainean "Azov". Primul comandant al "Azov", Andri Bilețki, de asemenea, a declarat că Roman Protasevici a luptat alături de batalonul său "împotriva ocupării Ucrainei". Cu toate acestea, Protasevici se afla în localitatea est-ucraineană Șirokine în calitate de jurnalist.

Sursa: Korrespondent/RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău