Beijingul crede că Rusia va deveni o „putere neînsemnată” după războiul din Ucraina din cauza „nebunului” de Putin (Financial Times)

  • 12 Ianuarie 08:58
Beijingul crede că Rusia va deveni o „putere neînsemnată” după războiul din Ucraina din cauza „nebunului” de Putin (Financial Times)

Beijingul plănuiește să își reorienteze politica externă și să se distanțeze de Moscova temându-se că invazia dezastruoasă a Ucrainei și eventuala cădere a regimului lui Putin vor provoca declinul economic și politic al Rusiei, potrivit unui raport Financial Times care citează oficiali chinezi și experți regionali.

Cu toate că Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping au promis că vor consolida legăturile bilaterale în timpul unei videoconferințe în finalul anului trecut, sursele citate de FT au spus că elita Partidul Comunist Chinez și-a pierdut încrederea în Putin, scrie Digi24.

„Decizia de a invada a fost luată de un grup foarte mic de oameni. China nu ar trebui pur și simplu să o ia pe urmele Rusiei”, a spus pentru FT un oficial chinez care a preferat să rămâna anonim.

„Putin este nebun”. China, potrivit surselor și contrar versiunii oficiale, nu era conștientă de planul Kremlinului de a lansa o invazie militară la scară largă a Ucrainei anul trecut și se aștepta la o operațiune militară limitată, în cel mai rău caz, scrie The Moscow Times.

În timpul unei întâlniri care a avut loc pe 4 februarie, Putin l-ar fi informat pe Xi că Rusia „nu ar exclude să ia nicio măsură posibilă dacă separatiștii din estul Ucrainei atacă teritoriul rusesc și provoacă dezastre umanitare”.

Beijingul nu se aștepta ca Putin să invadeze Ucraina

Eșecul Beijingului de a obține informații corecte despre planul lui Putin i-a lăsat pe chinezi nepregătiți pentru invazie și a dus la retrogradarea vice-ministrului afacerilor externe din China de la acea vreme și specialistul în Rusia, Le Yucheng, potrivit FT.

Oficialii chinezi au mai spus că obiectivele Kremlinului în Ucraina sunt sortite eșecului și că Rusia se va transforma într-o „putere neînsemantă” după acest conflict. Beijingul, însă, are mult de câștigat din relația sa cu Moscova pe termen scurt, apropierea de Putin fiind folosită de chinezi drept monedă de schimb în relația cu Europa, potrivit surselor.

China mai speră de asemenea să profite de pe urma eforturilor de reconstrucție a Ucrainei după ce războiul se va încheia, conform oficialilor chinezi. În privința relațiilor cu statele europene, China a făcut deja progrese semnificative.

Olaf Scholz, cancelarul german, și Charles Michel, președintele Consiliului European, au vizitat Beijingul în noiembrie, președintele francez Emmanuel Macron și prim-ministrul italian Giorgia Meloni urmând să facă același lucru în prima parte a anului.

Speranța că Beijingul va putea să convingă Moscova să nu apeleze la armele nucleare influențează puternic felul în care guvernele europene tratează relația cu China.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Thu
21
Fri
21
Sat
21
Sun
19
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău