Beijingul avertizează cu privire la eventuala prezență a navelor americane în Taiwan

  • 14 Decembrie 2017 13:48
Beijingul avertizează cu privire la eventuala prezență a navelor americane în Taiwan

China a acuzat joi Statele Unite de amestec în afacerile sale interne și a avertizat în legătură cu eventuale vizite ale navelor militare americane în Taiwan, scenariu posibil după ce în această săptămână președintele american Donald Trump a promulgat bugetul pentru apărare al țării sale pentru anul fiscal 2018, transmite Agerpres.

''Este vorba despre un amestec în afacerile interne ale Chinei. Prezentăm opoziția noastră fermă și protestul nostru oficial'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang, în conferința de presă cotidiană.

Liderul de la Casa Albă a semnat marți bugetul Pentagonului pentru anul fiscal 2018 (care expiră la 30 septembrie 2018), ce are în vedere posibilitatea restabilirii vizitelor portuare reciproce între forțele navale americană și taiwaneză.

''Ne opunem ferm oricărei forme de schimb oficial și de legături militare între Taiwan și SUA, precum și vânzărilor de arme americane către Taiwan'', a adăugat Lu Kang.

Vizitele marinei americane în porturi taiwaneze ar fi primele după 1979, când SUA au pus oficial capăt relațiilor diplomatice cu Taiwanul și au stabilit legături cu Beijingul.

Avioane de vânătoare chineze au efectuat luni operațiuni de patrulare în zona insulei Taiwan, ceea ce a sporit îngrijorarea în rândul autorităților de la Taipei, care au acuzat China de 'iresponsabilitate'.

Relațiile între Beijing și Taipei s-au răcit considerabil după ce Tsai Ing-wen, care conduce Partidul Democratic Progresist, favorabil independenței Taiwanului, a câștigat alegerile prezidențiale de anul trecut. China o suspectează pe Tsai că intenționează să declare independența oficială a insulei, ceea ce reprezintă o 'linie roșie' pentru Beijing.

În ceea ce o privește, Tsai Ing-wen susține că dorește să mențină pacea cu China, dar că va apăra securitatea Taiwanului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău