BEI: Sectorul privat poate să contribuie la sporirea competitivității R.Moldova

  • 04 Iulie 2017 17:19
BEI: Sectorul privat poate să contribuie la sporirea competitivității R.Moldova

Sectorul privat din Republica Moldova poate să contribuie la sporirea competitivității țării prin producerea produselor și serviciilor de înaltă calitate, consideră șeful Departamentului pentru relații cu țările Parteneriatului Estic din cadrul Băncii Europene de Investiții (BEI), Heinz Olbers. În acest scop, BEI a lansat marți un nou sistem pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova.

După cum transmite corespondentul INFOTAG de la eveniment, în cadrul prezentării schemei la Chișinău, Heinz Olbers a spus că aceasta este direcționată spre colaborarea cu antreprenorii din Moldova, pentru a soluționa problemele lor.

"Moldova are potențial și posibilitatea de a pătrunde pe piața mondială, deoarece întreprinderile mici și mijlocii produc produse ecologice de calitate înaltă. În colaborare cu Fondul de Investiții în Vecinătate (FIV) al Uniunii Europene, ne propunem să acordăm sprijin financiar și tehnic pentru a crea condiții de lucru favorabile pentru antreprenori, deoarece anume sectorul privat aduce cele mai multe venituri în buget", a spus el.

Potrivit lui, în Moldova BEI este, în special, concentrat asupra sectorului agricol și sferei IT, deoarece în aceste domenii există angajați cu înaltă calificare, care sunt în stare să aducă țara la un alt nivel de dezvoltare.

"Considerăm că specialiștii moldoveni elaborează proiecte inovative în domeniul IT și agricol, dar aceștia sunt limitați în resurse financiare și tehnologii pentru a le realiza. Din acest motiv, investițiile noastre sunt maxim direcționate spre dezvoltarea acestor sectoare cu scopul de a motiva colaboratorii să-și dezvolte activitatea la ei acasă. Contribuim nu doar cu ajutor material, ci și oferim consultații, treninguri, care vor fi conduse de experți europeni, pentru a spori calificarea angajaților. Colaboratorii motivați dezvoltă întreprinderile mai bine decât orice investiție", consideră el.

Șeful delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat că noua schemă de sprijin trebuie să reducă nivelul șomajului și să sporească creșterea economică.

"Politica de stat, la fel ca și Acordul de liber schimb RM-UE, vizează înlăturarea obstacolelor pentru activitatea de întreprinzător. În țările europene circa 99% din întreprinderi sunt susținute de stat și investitori, din acest motiv oamenii, simțindu-se protejați, sunt motivați să-și dezvolte activitatea pe care o practică în țara lor. Le doresc antreprenorilor și autorităților din Moldova aceleași aspirații, prin programe și noi oportunități pe care le oferim pentru dezvoltarea Moldovei. Programele sunt acordate pentru a îmbunătăți viața oamenilor și pentru a moderniza Moldova în conformitate cu standardele internaționale", a spus el.

Șeful delegației UE consideră că "facilitarea activității antreprenorilor este cheia succesului statului".

"Acordarea granturilor și ajutorului tehnic întreprinderilor va asigura activitatea lor legală, în special, angajatorii nu vor mai ascunde profitul, vor renunța la contabilitatea tenebră, iar acest lucru va avea un efect enorm asupra economiei. Schema de sprijin a întreprinderilor mici și mijlocii a fost elaborată anume cu acest scop", a relatat el.

Reprezentantul BEI, Marion Hoenicke, a comunicat că în anul 2017 banca a acordat deja 697 de împrumuturi.

"Suma totală a împrumuturilor constituie circa $1,6 mil. Acestea au fost acordate cu scopul de a dezvolta sectorul privat, protecția socială și adaptarea la schimbările climatice. Pentru eficiența energetică statul a cheltuit aproximativ 8% din suma totală, pentru modernizarea transportului public 49% și doar 3% au fost acordate pentru sistemul de învățământ. Până la sfârșitul anului 2017 vor fi acordate încă 105 împrumuturi", a menționat Marion Hoenicke.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău