Baza militară de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție a SUA din acest an în Europa. Proiect de peste 130 de milioane de dolari

  • 23 Septembrie 2021 19:55
Baza militară de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție a SUA din acest an în Europa. Proiect de peste 130 de milioane de dolari

În baza Inițiativei pentru Descurajare Europeană, Statele Unite ale Americii investesc, doar în acest an, 130 de milioane de dolari în Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii. Potrivit ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, aceasta este cea mai mare investiție americană din acest an în Europa.

Ambasadorul român, în cadrul unui interviu acordat agenției Agerpres, a vorbit și despre dimensiunea și aprofundarea parteneriatului strategic dintre România și SUA. 

Pe lângă faptul că SUA investesc 130 ce milioane de dolari la Câmpia Turzii, diplomatul român a făcut referiri și în ceea ce privește dimensiunea politică, militară și de securitate a Parteneriatului Strategic.

Andrei Muraru a subliniat că România urmărește totodată prezența robustă a americană în țară, amintin că în acest moment există zilnic peste 1.100 de militari americani în țara noastră, însă Bucureștiul își dorește creșterea acestei prezențe militare.

„Avem astăzi pe teritoriul românesc, în fiecare zi, peste 1.100 de militari și ceea ce ne dorim este creșterea acestei prezențe militare. Avem un scut antirachetă la Deveselu, care a fost operaționalizat complet și care a trecut în comanda NATO acum cinci ani, dar avem și o bază aeriană foarte importantă pentru Statele Unite, dar și pentru NATO - Mihail Kogălniceanu -, în care România investește peste trei miliarde de euro în următorii ani.

Avem și o bază la Câmpia Turzii care, prin Inițiativa pentru Descurajare Europeană, SUA investesc în acest an 130 de milioane de dolari, care este cea mai mare investiție americană din acest an în Europa, dar și în alte dimensiuni ale acestei cooperări militare”, a precizat ambasadorul României la Washington. 

DefenseRomania a scris în repetate rânduri despre investițiile americane la baza de la Câmpia Turzii, considerată un punct strategic esențial în regiune.

Într-o primă fază vor exista patru proiecte de modernizare.

Printre altele, americanii vor cheltui 30 de milioane de dolari pentru modernizarea pistelor, încă 32 de milioane de dolari pentru construirea unui depozit de combustibil modern, 68 de milioane de dolari pentru construirea altor depozite și hangare. Un alt contract de peste 14 milioane de dolari vizează lucrări de infrastructură.

Modernizarea bazei va include și un nou depozit de muniții, investiție care se va ridica la aproximativ 1.7 milioane de dolari, dar și un centru de comandă pentru operațiunile aeriene în care se vor investi mai mult de 2 milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău