Batalionul Borz din Rusia caută femei pentru frontul din Ucraina: Care sunt cele două roluri de luptă pentru care se face recrutarea

  • 30 Octombrie 2023 12:46
Batalionul Borz din Rusia caută femei pentru frontul din Ucraina: Care sunt cele două roluri de luptă pentru care se face recrutarea

O companie militară privată a început, în premieră pentru Rusia, să caute femei pentru roluri de luptă pe frontul din Ucraina, în special lunetiste, notează ministerul britanic al apărării în ultima sa evaluare, publicată luni, 30 octombrie, scrie hotnews.ro.

Ce spun experții militari britanici:

  • Pentru prima dată, o companie militară privată (PMC) susținută de statul rus încearcă să recruteze în mod special femei pentru misiuni de luptă în Ucraina.
  • Anunțuri recente postate pe rețelele de socializare fac apel la recruți de sex feminin să se alăture Batalionului Borz, o parte a Companiei Militare rusești Redut, pentru a lucra ca lunetiste și operatoare de vehicule aeriene fără echipaj (drone).
  • PMC Redut este probabil sponsorizată direct de către Direcția principală de informații a Rusiei.
  • În martie 2023, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că 1.100 de femei au fost desfășurate în Ucraina, ceea ce ar echivala cu doar aproximativ 0,3% din forțele sale.
  • După cum se subliniază în anunțul lui Redut, ele servesc acum doar în roluri precum cele de asistență medicală și de servicii alimentare.
  • Nu este clar la acest moment dacă trupele oficiale rusești vor încerca să urmeze acest exemplu și să ofere mai multe misiuni de luptă femeilor.
  • Femeile au preluat rareori roluri de luptă în prima linie în cadrul forțelor pro-ruse în timpul conflictului actual; cu toate acestea, a existat o tradiție puternică de femei lunetist, dar și în cadrul trupelor de luptă sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicația iStories a scris în urmă cu o săptămână că Batalionul Borz a început să recruteze femei ca specialiști de luptă.

„Inițial, nu aveam femei, ci doar bărbați. Acum, am decis să încercăm un pluton de femei lunetist și unul de femei operator de drone, pentru că și femeile pot face acest lucru", a declarat recrutorul batalionului unui jurnalist IStories, care se dădea drept potențial recrut.

„Sarcina mea în calitate de comandant de detașament este de a dovedi că femeile nu sunt create doar să facă borș și copii".

 

Un anunț pentru un contract de șase luni cu batalionul a fost postat pe rețeaua de socializare rusă Vkontakte, oferind un salariu lunar de 220.000 de ruble (2.300 de dolari).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău