Batalioanele NATO din nordul flancului estic, cu peste 4000 de militari, inclusiv români, complet operaționale

  • 20 Iunie 2017 16:47
Batalioanele NATO din nordul flancului estic, cu peste 4000 de militari, inclusiv români, complet operaționale

La aproape un an de la summitul NATO de la Varșovia – marcant prin prisma măsurilor de descurajare adoptate în dimensiunea flancului estic – cele pantru batalioane aliate de pe teritoriile Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Poloniei au devenit operaționale.

”Grupurile de luptă multinaționale ale NATO din Estonia, Letonia, Lituania și Polonia sunt în desfășurare. Mulțumesc Marii Britanii, Canadei, Germaniei și Statelor Unite pentru faptul că sunt națiuni cadru și tuturor aliaților pentru sprijin”, a scris Jens Stoltenberg pe contul său Twitter, aflat într-o vizită în Letonia.

Practic, inaugurarea batalionului multinațional NATO din Letonia a finalizat procesul de operaționalizare al forței de descurajare – prezența înaintată avansată (eFP – enhanced forward presence) prin cele patru batalioane multinaționale din Polonia și Țările Baltice, relatează CaleaEuropeana.ro

Dislocarea celui de-al patrulea și ultimul batalion NATO in regiunea baltică a fost încheiată cu o paradă militară susținută cu trupe din Letonia, Canada, Polonia, Italia, Spania, Slovenia și Albania, eveniment la care a participat secretarul general al Alianței alături de președintele Letoniei și miniștrii Apărării din Letonia, respectiv Canada, țara care asigură rolul de națiune-cadru.

Conform deciziilor de la summitul NATO de la Varșovia, Canada și-a asumat rolul de națiune-cadru în privința batalionului din Letonia, SUA în Polonia, Germania în Lituania și Marea Britanie în Estonia.

Lunile precedente au fost finalizate și procesele de operaționalizarea a celorlalte batalioane. În Polonia, batalionul este compus din aproximativ 900 de militari din SUA, 150 de britanici și 120 de români.

Prin cele patru batalioane NATO aduce în regiune peste 4.000 de militari care au misiunea de a furniza răspunsul și adaptarea Alianței la un mediu provocator de securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău