Bașcanul din UTA Găgăuzia susține că autoritățile centrale ar fi blocat 15 milioane de lei veniți de la un ”sponsor” din străinătate. Reacția Chișinăului: „Banii furați vor fi sechestrați și utilizați pentru cetățeni”

  • 02 Noiembrie 2023 14:20
Bașcanul din UTA Găgăuzia susține că autoritățile centrale ar fi blocat 15 milioane de lei veniți de la un ”sponsor” din străinătate. Reacția Chișinăului: „Banii furați vor fi sechestrați și utilizați pentru cetățeni”

Bașcanul regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, susține că autoritățile de la Chișinău ar fi blocat 15 milioane de lei veniți de la un ”sponsor” din străinătate pentru plata lunară suplimentară la pensiile celor circa 18 mii de vârstnici din autonomie. În replică, Guvernul spune că banii ar fi furați de la cetățenii Rep. Moldova și vor fi sechestrați și utilizați în folosul cetățenilor ”fără a alimenta ambițiile politice ale unor grupări criminale”, transmite Radio Chișinău.

Bașcanul regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, acuză autoritățile de la Chișinău că ar fi blocat milioane de lei oferite de un ”sponsor” din afara Rep. Moldova pentru un adaos la pensiile vârstnicilor din regiune.

Ea susține că, în total, ar fi vorba de 15 milioane de lei, destinați unui număr de 18 mii de bătrâni.

În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că acești bani ar fi furați și vor fi sechestrați de autorități pentru a fi returnați tot cetățenilor.

Banii furați de la cetățenii țării noastre vor fi sechestrați și utilizați tot pentru cetățeni, fără a alimenta ambițiile politice ale unor grupări criminale”, a spus  Daniel Vodă.

Evghenia Guțul a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan, adică guvernator, al regiunii găgăuze, în luna mai a.c. Ea a fost candidată a Partidului „ȘOR”, declarat ulterior neconstituțional.

Autoritățile de la Chișinău, inclusiv președinta Maia Sandu, au declarat în repetate rânduri că Federația Rusă, prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influențeze și alegerile locale din 5 noiembrie..

”Acesta este un pericol major, la adresa democrației și statului Rep. Moldova și este de datoria instituțiilor să prevină aceste situații, dar este și de responsabilitatea noastră, a fiecărui alegător să nu se lase umiliți și folosiți de aceste grupări criminale”, a spus Maia Sandu.

Pe 30 octombrie,  la recomandarea Serviciului de Informații și Securitate, Comisia Situații Excepționale a suspendat licențele a încă șase posturi de televiziune care se presupune că ar fi controlate de oligarhii fugari Vlad Plahotniuc și Ilan Șor. De asemenea au fost blocate 31 de site-uri din R.Moldova și Rusia pe motiv că „alterează spațiul informațional”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău