BASARABIA 100 | Circumstanțele internaționale în preajma Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918

  • 03 Aprilie 2018 12:15
0%
00:00:00
00:00:00

Sergiu Musteață, dr. în Istorie: Marea Britanie, Franța au fost în favoarea Unirii Basarabiei cu România și dacă ne uităm la lucrările Conferinței de Pace de la Paris din 1920 și la Tratatul de Pace care s-a semnat, vedem că marile puteri au acceptat unificarea României, nu doar Unirea Basarabiei. Urma ca statele care au acceptat, să ratifice acele acorduri, acel Tratat de Pace.

S-a întâmplat parțial, Franța a ratificat, Italia a ratificat, într-un final Japonia urma să ratifice, dar nu s-a întâmplat din cauză că Rusia a insistat.

Rusia a intervenit și în cazul Italiei, este o istorie întreagă chiar, polemica și corespondența dintre bolșevici și Musolini, dar până la urmă Musolini a fost destul de rațional în ceea ce privește recunoașterea României și a Unirii de la 1918. Japonezilor li s-a promis Insulele Kurile și așa i-au dus rușii de nas pe japonezi ca să nu ratifice acel Tratat de Pace de la Paris, dar până la urmă oricum nu le-au dat insulele și până în ziua de astăzi conflictul rămâne.

Situația oricum era în favoarea României, deoarece majoritatea statelor au acceptat, au fost pro Unire și urma ca România să fie modernizată. 

---

În 2018, întreaga românitate marchează 100 de ani de la Marea Unire, un moment de glorie a poporului român. ”Basarabia – 100 de ani de istorie necenzurată” este o emisiune despre beneficiile unirii de la 1918 asupra Basarabiei, despre oamenii care au votat unirea, despre cei care au luptat pentru păstrarea valorilor românești și a limbii române după ocupația sovietică, pe care o puteți asculta săptămânal, la Radio Chișinău, sâmbătă, la ora 15.00, și marți, în reluare, după știrile de la ora 20.00.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
22,18
Cer fragmentat
Umiditate:71 %
Vint:3,6 m/s
Wed
19
Thu
20
Fri
20
Sat
23
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău