BASARABENII care au călătorit toată noaptea ca să ceară Unirea

  • 24 Septembrie 2015 09:20
BASARABENII care au călătorit toată noaptea ca să ceară Unirea

Mobilizarea a sunat luni, 21 septembrie, după-amiază în Basarabia, când s-a aflat vestea ședinței comune de Guvern din România.

La ora 22, unioniștii erau prezenți la autocarele ce urma să-i ducă de la Chișinău la București, apoi la Constanța și în cele din urmă la Neptun. Au călătorit 12 ore până la destinație.

La ora 10 a zilei de marți, 22 septembrie, unioniștii scandau înflăcărați „Basarabia e România!“ și „Vrem Unire!“, lângă clădirea din Neptun, unde avea să aibă loc peste 2 ore ședința româno-moldavă de Guvern. Jandarmii au încercat să-i țină la distanță de sute de metri, dar manifestanții au forțat cordonul și s-au apropiat la 100 metri de Centrul Internațional de Conferințe Neptun.

La ora 12, ședința de Guvern a început, la ora 13.30 a avut loc conferința de presă, dar demonstranții nu s-a clintit de acolo până la ora 15, când delegația de 7 tineri a ieșit de la întrevederea cu miniștrii români de Externe și de Dialog Social. Iulia Modiga (30 ani, din București, doctor în sociologie, vicepreședintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012), Claudia Ioviță (21 ani, studentă la Arhitectură în Chișinău, Acțiunea 2012 Basarabia), Anatol Ursu (24 ani, designer, președinte al organizației Tinerii Moldovei), Dumitru Bereștean (23 ani, din Chișinău, masterand la SNSPA, vicepreședinte Acțiunea 2012) și Vitalie Prisăcaru (23 ani, din Chișinău, vicepreședinte la Tinerii Moldovei) au format delegația condusă de George Simion (președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012) care au stat de vorbă cu miniștrii Bogdan Aurescu și Liviu Pop. Ei au transmis principalele revendicări: anularea pactului Ribbentrop-Molotov, introducerea monedei unice (leul) și a programelor mass-media românești pe canalele de televiziune din Moldova. „Legătura între România și Moldova va deveni tot mai strânsă, iar ședință comună de Guvern va avea loc cel puțin o dată pe an. Continuăm lupta, Unirea nu se așteaptă, Unirea se face!“, a anunțat mulțimea George Simion, liderul Platformei Acțiunea 2012.

Îmbrăcate în ie, cu mărgele colorate, câteva femei fac un grup aparte. Sunt din Strășeni, o localitate situată la 20 kilometri de Chișinău, și cântă toate în corul patriotic Burebista. Larisa Croitor (61 ani, inginer chimist), Nina Zaharciuc (67 ani, merceolog), Ludmila Ispas (68 ani, pedagog), Teodosia Pleșca (67 ani, profesoară de franceză) și Lidia Lungu (56 ani, vânzătoare) nu se plâng o clipă de oboseală. „Eu m-am născut în Siberia și ne dorim cu toții să se înfăptuiască Unirea cu țara-mamă. La asta visăm“, spune Larisa. Mariana Băiașu (70 ani) din București, profesoară de română, este fascinată de basarabeni. Le face poze, îi întreabă de unde sunt și vrea să se fotografieze cu cântărețele din cor. „Tatăl meu m-a crescut cu aceste povești despre Basarabia“, își amintește profesoara. Grigore Plămădeală (76 ani) este artist plastic din Chișinău și poartă după el o geantă din placaj cu harta României Mari. În ea își ține lucrările de grafică. „Sunt rudă cu mitropolitul Antonie Plămădeală, buneii noștri au fost veri“, se mândrește el. Micul Teo are numai 6 ani și este prima dată în România. Strigă lozinci la portavoce, aplaudă, este revoluționar. A venit cu tatăl său, Teodor Bodrug (50 ani), fost judecător, actual jurist. „Mama lui este medic și este de gardă, așa că l-am luat cu mine. A mai fost la protest o dată, la Chișinău. N-a dormit toată noaptea pe drum, a vrut să stea treaz, că așa stă și mama lui la spital“, spune tatăl. Seniorul Teodor a luptat la Nistru în 1992. Camarad pe front i-a fost Ilie Dabija (52 ani), polițist. Ajunge cu atâtea granițe și separatism! „Noi vrem Unire!“

Un bucureștean spune că face parte din comunitatea de Facebook „Piața Universității - Ciumpalaci 2012“. Aurel Antofe (60 ani) a venit la manifestație cu tovarășii săi Ion Davideanu, Dumitru Biliuță și Adriana Paler. Toți sunt foarte supărați pe președinții României, mai ales pe Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Biliuță trăiește în Germania, dar nu-l place deloc pe neamț. „Eu-s mai neamț decât el. Să stai 50 zile în concediu, în doar câteva luni, să fugi când vin copiii ăștia din Basarabia la București, doar ca să nu dai nasul cu ei! Ăsta e președinte? Dacă n-are scris pe hârtie, nu știe să vorbească nimic“, este categoric românul german. Larisa Negru (47 ani) din Ungheni este înveștmântată din cap până-n picioare în straie populare. Până și trompeta în care suflă era tricoloră. Valerian Ciobanu (57 ani) a fost jurnalist la Chișinău și își scrie memoriile. La fel a făcut și Margareta Spânu-Cemârtan (73 ani), născută în Siberia. Victor Gorbatâi are 88 ani, este născut la Bălți, dar s-a refugiat în `44 la București, a fost colonel și este unionist de când se știe. N-a lipsit de la nicio manifestație. „Familia mea a fost deportată în Siberia. Au suferit mult... Eu știu dacă mai apuc Unirea?“ Tania Moldovanu și Olga Graur au 18 ani și sunt din Leova. Sanda Belinschi are doar 15 ani și este din Telenești. Toate vor să-și continue studiile în România. „Și cât mai repede să vedem Unirea!!“ Codruț Burdujan și Mihai Jalbă sunt constănțenii care fac parte din filiala locală a Platformei Unioniste Acțiunea 2012. „Constanța este unul dintre orașele care susțin mișcarea de unificare, sunt legături puternice între oamenii săi și cei ai Basarabiei care au venit aici să studieze și să muncească, devenind constănțeni. Nu trebuie să ratăm și acest moment pentru marele vis al românilor de pe ambele maluri ale Prutului: Unirea Basarabiei cu Patria-mamă!“, a declarat Burdujan.

Sursa: Adevarul.ro


 

La ora 22, unioniștii erau prezenți la autocarele ce urma să-i ducă de la Chișinău la București, apoi la Constanța și în cele din urmă la Neptun. Au călătorit 12 ore până la destinație.

Citeste mai mult: adev.ro/nv3hpy
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
5,52
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău