Barroso: Conflictul militar din Ucraina este un război cu Rusia

  • 28 Ianuarie 2015 11:58
Barroso: Conflictul militar din Ucraina este un război cu Rusia

Conflictul militar din Ucraina este un război cu Rusia, a declarat fostul președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-un interviu acordat publicației ucrainene Ukrainskaia Pravda, preluat de Agerpres.


' Da, eu spun lucrurilor pe nume - acesta este un război cu Rusia. Și aceasta este o perioadă dificilă în viața Uniunii Europene', a subliniat Barroso.

În pofida ostilităților din estul țării, este foarte important ca Ucraina să inițieze cât mai repede posibil reforme pentru a-și putea asigura un sprijin mai puternic din partea UE și SUA, a insistat el.

'Nu mai este timp. Reformele nu doar că nu se află la start, ci nici măcar nu au început', a spus Barroso, admițând totuși că este dificil să aplici reforme în condiții de conflict militar. 'Dar nu se poate renunța la schimbare', a exclamat el.

'Noi am trimis un mesaj important Kievului: reformele sunt o condiție necesară și suficientă. Europa, comunitatea internațională (inclusiv SUA) sunt gata să susțină Ucraina, dar numai în cazul în care Kievul își va face partea sa de muncă', a explicat ex-șeful Comisiei Europene.

'Problemele Ucrainei sunt enorme.Ele cer investiții și nu doar de ordin financiar, ci și politic. Sunt necesare reforme care să contribuie la combaterea corupției, să o ajute la construirea unei economii eficiente, a unei administrații moderne', a afirmat Barroso, subliniind că numai pe această cale Kievul și-ar putea atrage un sprijin mai puternic din partea comunității internaționale și a Uniunii Europene.

'În același timp, pentru că aceasta este o situație foarte neobișnuită, trebuie să recunoaștem că este important să oferim un sprijin Ucrainei chiar dacă reformele nu au fost realizate, dar condiționat de perspectiva că ele vor avea loc', a subliniat Barroso, în contextul deciziei UE de a aloca Kievului unui ajutor financiar de 1,8 miliarde de euro.

Potrivit lui Barroso, cel mai mare pericol îl reprezintă în prezent pentru Ucraina faptul că europenii nu mai sunt atât de preocupați de evenimentele din această țară. Atenția lor este axată pe probleme precum amenințarea teroristă și extremismul islamic, în contextul atentatelor din Franța și al ultimelor evoluții ale situației din Orientul Mijlociu, importanța viitorului Ucrainei pentru cel al Europei trecând pe planul al doilea.

Referitor la Crimeea, fostul șef al executivului european spune că 'revenirea peninsulei în cadrul Ucrainei' este o sarcină extrem de dificilă pentru că este puțin probabil ca Putin să accepte un astfel de pas. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău