Barometrul Anterprenorilor | Dorin Recean: Piața din România este exact ce este necesar pentru ca întreprinderile din Rep. Moldova să fie importante și semnificative pentru întreaga piață unică

  • 30 Septembrie 14:25
Barometrul Anterprenorilor | Dorin Recean: Piața din România este exact ce este necesar pentru ca întreprinderile din Rep. Moldova să fie importante și semnificative pentru întreaga piață unică

58% dintre antreprenori din R.Moldova consideră că țara se îndreaptă într-o direcție bună, pe fondul unor progrese în politicile economice, accelerării procesului de integrare în UE și unei revigorări a condițiilor generale de afaceri, se arată într-un barometru al antreprenorilor prezentat astăzi la Chișinău. Totodată, 76% dintre antreprenori susțin integrarea  Republicii Moldova în Uniunea Europeană, transmite Radio Chișinău.

Mediul de afaceri vede integrarea europeană ca pe o oportunitate de acces la piața unică, de stabilitate economică și de acces la finanțări externe. Vocea antreprenorilor este esențială în dezbaterea națională privind viitorul Rep. Moldova, a subliniat directoarea Asociației Parteneriate pentru Noua Economie, Natalia Gavrilița.

„Acest optimism al antreprenorilor are la bază motive obiective. Antreprenorii văd oportunități concrete în procesul de integrare europeană. Acces la piața unică, stabilitate economică și finanțări europene. Ei recunosc, de asemenea, provocările, precum și necesitatea de adaptare la standardele Uniunii Europene și creșterea competitivității, dar jumătate dintre ei se declară deja pregătiți pentru această tranziție”, a spus Natalia Gavrilița.

Rezultatele sondajului mai arată că 75% dintre respondenți consideră aprofundarea relațiilor politico-economice cu România drept o cale mai rapidă pentru integrarea Rep. Moldova în Uniunea Europeană.

În acest sens, premierul Dorin Recean a subliniat că România reprezintă un prim pas esențial în integrarea Rep. Moldova pe piața comunitară. Dorin Recean:

„Este foarte bine gândit să avem un studiu comparativ cu România, pentru că România este primul pas de integrare în marea piață europeană. Or, dacă stăm să ne gândim atent, cea mai mare contribuție a Uniunii Europene, cel mai mare beneficiu al integrării Rep. Moldova în Uniunea Europeană, nu sunt atât fondurile de pre-aderare care iată vor veni, nu sunt atât fondurile pe care ulterior le vom primi de la Uniunea Europeană, cât este marea piață, piața unică. (...)  pentru multe întreprinderi din Rep. Moldova, piața din România este exact ce este necesar pentru a realiza aceste economii de scară, ca să fim, ca și întreprinderi din Rep. Moldova, importante și semnificative pentru întreaga piață unică”, a spus Dorin Recean.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks a declarat că Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova și sursa principală de investiții străine directe.

„2/3 din exporturile Rep. Moldova merg în UE, iar valoarea exporturilor față de acum zece ani s-a dublat. Consider că implementarea acquis-ului comunitar nu va reprezenta o provocare majoră pentru companiile din Rep. Moldova, pentru că în mare parte cei ce practică activitatea externă deja cunosc despre modul în care funcționează piața UE”, a declarat Jānis Mažeiks .

Barometrul Anterprenorilor a fost realizat de Asociația Obștească „Parteneriate pentru Noua Economie”, în colaborare cu companiile de sondaje CBS-Research și INSCOP Research România, finanțat de Uniunea Europeană.

Sondajul a fost realizat în perioada 22 iulie – 21 august 2024, pe un eșantion de 1005 antreprenori și are o marjă de eroare maximală de +3,1%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
16,63
Câțiva nori
Umiditate:70 %
Vint:6,69 m/s
Tue
12
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău