Barack Obama: Statul Islamic este în defensivă în Irak și în Siria

  • 14 Aprilie 2016 11:05
Barack Obama: Statul Islamic este în defensivă în Irak și în Siria

Președintele Statelor Unite ale Americii Barack Obama, a afirmat miercuri că Statul Islamic este ''în defensivă'' în Irak și în Siria, precizând că mulți dintre liderii grupării jihadiste au murit și numărul combatanților săi a scăzut, scrie Agerpres.

''În prezent, pe teren în Siria și în Irak, Statul Islamic este în defensivă și noi suntem în ofensivă'', a declarat Obama la încheierea unei reuniuni cu echipa sa de securitate națională la sediul Agenției Centrale de Informații (CIA).

Jihadiștii ''n-au înregistrat din vara trecută decât o singură operațiune la sol soldată cu succes. Conducerea sa a trecut prin luni dificile'', a afirmat Obama, estimând că tendința va continua în săptămânile și lunile următoare.

''Rândurile combatanților lor sunt estimate a fi la cel mai redus nivel de doi ani și tot mai mulți dintre ei realizează că luptă pentru o cauză pierdută'', a mai spus președintele american.

Reafirmând că singura modalitate ''de a distruge Statul Islamic'' este de a pune capăt războiului civil din Siria, Obama a insistat asupra hotărârii SUA de a-și continua eforturile diplomatice pentru încetarea ''acestui oribil conflict''.

Negocierile de pace privind Siria au fost reluate miercuri la Geneva, având drept obiectiv instaurarea unei tranziții politice, dar, în acest punct, rămâne în continuare o prăpastie reală între Damasc și opoziție.

Subliniind faptul că încetarea ostilităților în teren de șase săptămâni a permis salvarea de vieți omenești și accesul ajutoarelor umanitare, Obama a reamintit, de asemenea, în ce punct armistițiul este ''precar''.

Coaliția internațională formată din circa șaizeci de țări și condusă de SUA a efectuat în mai mult de un an și jumătate circa 11.000 de lovituri aeriene împotriva jihadiștilor în Siria și Irak, paralel cu operațiuni ale armatei siriene și ale aliatului său rus, precum și ale forțelor irakiene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:1,54 m/s
Fri
20
Sat
18
Sun
16
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău