Barack Obama: Opinii privind lupta contra terorismului, la 5 ani de la uciderea lui Osama bin Laden

  • 03 Mai 2016 17:16
Barack Obama: Opinii privind lupta contra terorismului, la 5 ani de la uciderea lui Osama bin Laden

La împlinirea a cinci ani de la moartea lui Osama bin Laden, președintele american, Barack Obama și-a apărat modul de luptă împotriva terorismului.

Acesta a subliniat că, cel mai probabil, următorul președinte va urma mai degrabă modelul său, decât pe cel al predecesorului său. "Acel gen de Forțe Speciale și de colectare de informații, pe care l-am văzut în raidul împotriva lui Bin Laden va fi, mai mult sau mai puțin frecvent, instrumentul pe care l-ar alege un președinte confruntat cu acest tip de amenințare. (...) Ideologia nu s-a stins", a recunsocut Obama, într-un interviu acordat luni noaptea reporterului CNN, Peter Bergen.

În opinia liderului american, "lumea este încă periculoasă. Din mai multe puncte de vedere, Orientul Mijlociu se află într-o situație și mai haotică." Dar, fără a face referință direct la decizia președintelui George W. Buch de a trimite trupe în Afganistan și apoi în Irak, Obama a declarat că operațiuni de o amploare atât de mare, ce continuă să se răsfrângă și în actuala cursă prezidențială, vor îngreuna și mai mult lupta contra extremismului. În opinia lui Barack Obama, "ideea de a trimite 100.000 de soldați pentru a invada orice țară în care apare o astfel de organizație, pare să fie deopotrivă contraproductivă și, în unele feluri, să alimenteze acele tipuri de ideologie contra cărora luptăm".

Deși a vorbit cu încredere despre decizia de a lansa un raid, în pofida șanselor de 50% ca Osama bin Laden să fie ținta din complexul Abbottabad din Pakistan, președintele Obama a subliniat dificultatea unor decizii categorice, mai ales în privința folosirii tot mai extinse a dronelor, în timpul mandatului său. Liderul de la Casa Albă a precizat că Forțele Speciale americane au dezvoltat o capacitate profundă în timpul anilor petrecuți în Irak și Afganistan, iar ceea ce s-a întâmplat în raidul din Pakistan nu era ceva cu totul nou pentru ele.

"A fost complicat doar pentru că miza era atât de mare și acționam pe teritoriul Pakistanului", a spus Obama, adăugând că doar atunci când elicopterele cu trupul lui bin Laden au aterizat în Afganistan, "am răsuflat ușurați cu toții". Liderul american și echipa sa susțin acum că orice formulă viitoare de luptă contra terorismului trebuie să includă colaborarea cu aliații, pentru a răspunde resentimentelor de ordin politic și frustrărilor de ordin economic ce oferă extremiștilor un teren atât de fertil.

Cazul Pakistanului s-a dovedit controversat, existând speculații că guvernul avea cunoștință de prezența lui Bin Laden în Abbottabad. Hillary Clinton, pe atunci secretar de stat, declara pentru CNN, că a fost "o coincidență prea mare ... ca acea clădire, cu înfățișare neobișnuită, să fi construită în acea comunitate, aproape de academia militară, înconjurată de profesioniști militari pensionați", chiar dacă "nu avem nicio dovadă." În anii care au urmat raidului asupra complexului Abbottabad, Statele Unite au lucrat sistematic pentru a destructura nucleul rețelei al-Qaeda și a-i anihila pe liderii acesteia, a mai spus Obama, adăugând că, între timp, capacitatea unor organizații precum ISIS sau al-Qaeda în Peninsula Arabă de a comite atacuri catastrofale a scăzut mult. Președintele recunoaște, însă, că lupta împotriva terorismului nu s-a încheiat odată cu moartea lui bin Laden, ci, în pofida eforturilor, bătălia este acum mai complexă, în condițiile în care rețelele de socializare alimentează extinderea acestor grupări.

Următorul președinte, fie că va fi republican sau democrat, va trebui să gandească strategic lupta contra terorismului, un angajament pe termen lung, care nu implică doar forță, ci și idei, a precizat Barack Obama. Fără a se referi în mod direct la actuala cursă prezidențială, Obama și oficialii săi l-au criticat indirect pe favoritul republican la obținerea nominalizării, Donald Trump, pentru propunerea sa ca musulmanilor americani să nu li se mai permită accesul, dacă părăsesc țara. "Trebuie să ne asigurăm că nu adoptăm acel tip de sentiment antimusulman pe care l-am văzut la unii politicieni", a spus Obama, subliniind că succesul și integrarea musulmanilor americani au izolat SUA de terorismul pe care îl experimentează Europa. Mai general vorbind, SUA nu ar trebui "să reacționeze în feluri care mai degrabă ar înrăutăți problema, decât să o rezolve", a conchis Obama. Actualul ocupant al Biroului Oval a respins posibilitatea ca Trump să îi urmeze în funcție, afirmând: "Nu mă aștept să se întâmple asta." Barack Obama a încheiat cu convingerea sa că poporul american poate învăța o lecție sigură din raidul din Abbottabad, ce va dăinui dincolo de mandatul său: "Avem oameni foarte eficienți și un guvern care știe cum să facă asta. Iar atâta timp cât acționăm dintr-o poziție de încredere și putere și suntem sinceri cu noi înșine, astfel de grupări sau astfel de indivizi nu ne pot înfrânge."

Sursa: Rador.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău