Bangladesh: Studenții doresc un guvern interimar condus de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Muhammad Yunus

  • 07 August 12:04
Bangladesh: Studenții doresc un guvern interimar condus de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Muhammad Yunus

Liderul principalei mișcări din spatele protestelor din Bangladesh a declarat marți, într-un comunicat, că studenții protestatari ar dori ca guvernul interimar să fie condus de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Muhammad Yunus, transmite AFP.

"Am decis că se va forma guvernul interimar" cu, în calitate de "consilier principal", adică șef al acestuia,"laureatul Premiului Nobel, dr. Muhammad Yunus, care se bucură de renume internațional și este recunoscut pe scară largă", a spus într-un clip video Nahid Islam, liderul principal al colectivului "Students Against Discrimination (SAD)" / Studenți împotriva discriminării.

Șeful armatei, generalul Waker-Uz-Zaman, a anunțat luni, în cadrul unui discurs adresat națiunii, difuzat de televiziunea de stat, demisia premierului Sheikh Hasina, în vârstă de 76 de ani, venită la putere în 2009. El a anunțat, de asemenea, formarea unui guvern interimar de către armată.

Generalul Waker-Uz-Zaman are programat să se întâlnească mai târziu în cursul zilei de marți cu liderii studenților care au participat la mișcarea de protest.

Muhammad Yunus, în vârstă de 84 de ani, este cunoscut pentru că a scos din sărăcie milioane de persoane prin intermediul băncii sale de microfinanțare, un proiect de pionierat.

"Avem încredere în doctorul Yunus", a declarat pe Facebook un alt lider al colectivului studenților SAD, Asif Mahmud.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace se află în prezent în Europa. Unul dintre consilierii săi apropiați a declarat luni seară că Yunus nu a primit nicio ofertă din partea armatei pentru a conduce guvernul interimar.

Prim-ministrul Bangladeshului a fugit luni cu elicopterul, după 15 ani la putere și o lună de demonstrații soldate cu morți și răniți. Fiica cea mare a lui Sheikh Mujibur Rahman, fondatorul statului Bangladesh, Sheikh Hasina a revenit la putere în 2009 după un prim mandat în fruntea guvernului în perioada 1996 -2001.

În total, 366 de persoane și-au pierdut viața în ciocnirile dintre protestatari și forțele de ordine de la începutul demonstrațiilor, în luna iulie, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date furnizate de poliției, surse oficiale și spitale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău