Bangladesh: 10 islamiști condamnați la moarte pentru atacuri cu bombă, în 2001, la un miting de partid

  • 20 Ianuarie 2020 14:28
Bangladesh: 10 islamiști condamnați la moarte pentru atacuri cu bombă, în 2001, la un miting de partid

Zece militanți dintr-o grupare islamistă ilegală au fost condamnați la moarte pentru atacuri cu bombă comise acum aproape două decenii, la Dhaka, la un miting politic, și soldate cu cinci morți, transmite dpa, preluat de Agerpres.

O instanță din capitala Bangladeshului a pronunțat pedepsele pentru membri ai filialei locale a Harkat-ul-Jihad al-Islami (Huji), stabilind că acuzațiile împotriva lor au fost dovedite fără dubii, a spus un reprezentant al acuzării.

Acesta a precizat că, potrivit deciziei curții, militanții vor fi executați prin spânzurare.

Cinci persoane și-au pierdut viața și alte zeci au fost rănite în atacurile asupra unui miting care a fost organizat pe 20 ianuarie 2001, la Dhaka, de Partidul Comunist din Bangladesh (PCB).

Tribunalul a achitat două persoane deoarece acuzațiile nu au putut fi dovedite în cazul lor. Militanții au vizat membri ai PCB deoarece îi considerau necredincioși.

Patru din cei acuzați au fost prezenți la pronunțarea verdictului, care a avut loc în condiții de securitate sporită. Instanța a emis mandate de arestare pentru celelalte persoane condamnate.

Anchetatorii au descoperit că liderul Huji de la acea vreme, Abdul Hannan, și 12 membri ai grupării au plănuit și efectuat atacurile.

Acuzațiile contra lui Hannan au fost abandonate după ce acesta a fost executat, în 2017, pentru un atac asupra fostului ambasador britanic în Bangladesh, Anwar
Choudhury, în 2004. Choudhury a supraviețuit atacului, dar trei oameni au fost uciși.

În cadrul procesului privind atacurile cu bombă asupra mitingului politic din 2001, au fost audiați 46 de martori.

Huji este învinuită pentru cel puțin 13 atacuri comise în Bangladesh între 1999 și 2005. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău