Băncile continuă să profite de volumul în creștere al creditelor, dar pe seama consumului, atrage atenția guvernatorul BNM

  • 21 Iulie 2019 15:03
Băncile continuă să profite de volumul în creștere al creditelor, dar pe seama consumului, atrage atenția guvernatorul BNM

Volumul depozitelor și creditelor bancare este în creștere, dar guvernatorul Băncii Naționale Octavian Armașu atrage atenția la calitatea creditării.

Volumul total al depozitelor bancare în luna iunie constituia 65,7 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 5 miliarde față de iunie 2018, sau cu 8%.

Volumul creditelor bancare a crescut mai semnificativ – cu aproximativ 7 miliarde de lei (de la 33 de miliarde la 40), sau cu peste 20 la sută.

Săptămâna aceasta, guvernatorul BNM Octavian Armașu arăta că creșterea volumului creditelor nu se datorează celor acordate economiei, dar celor pentru consum, ceea ce prezintă și unele pericole.

„Marea majoritate a creditelor merg nu spre sectorul corporativ, întreprinderile mici și mijlocii, unde, de fapt, volumul creditelor stagnează, sau crește foarte lent. Creșterea se bazează mai mult pe creditele ipotecare sau, și mai îngrijorător, pe creditele de consum, care cresc semnificativ și efectuează o presiune inflaționistă în economie”, a menționat Octavian Armașu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău