Băncile ar putea fi obligate să reducă dobânda la creditele ipotecare în funcție de evoluția pieței. Două proiecte privind reglementarea activității creditare, discutate de comisia de resort
-
01 Februarie 2022 14:49
În Republica Moldova ar putea fi plafonată mărimea dobânzii la credite la aproximativ 4% lunar, iar creditorii vor fi obligați să verifice dacă viitorii clienți au suficiente venituri pentru a achita împrumutul, pentru a nu intra în datorii. De asemenea, băncile ar putea fi obligate să reducă dobânda la creditele ipotecare în funcție de evoluția pieței, potrivit prevederilor din două proiecte discutate astăzi la Comisia pentru economie, buget și finanțe a Parlamentului. În cadrul dezbaterilor au fost exprimate și opinii că reglementarea excesivă a domeniului ar putea avea efecte inverse, transmite Radio Chișinău.
În ultimii ani, volumul creditelor bancare din partea organizațiilor de microfinanțare acordate cetățenilor a crescut de câteva ori, iar tot mai mulți cetățeni ajung în situația când nu pot achita împrumuturile, iar dobânzile și penalitățile cresc. Aproximativ 200 de mii de cetățeni au restanțe la achitarea creditelor contractate, iar peste 20% dintre aceștia nu și-au mai făcut plățile datorate creditorilor, de mai bine de un an, potrivit președintelui Comisiei economie, Dumitru Alaiba.
El a menționat că una dintre probleme este și dobânda exagerată impusă de unele companii de microfinanțare, dar și penalitățile extrem de mari. Proiectul elaborat de deputați PAS propune limitarea dobânzii la credite la 50% anual, dar și plafonarea penalitatilor care nu vor putea depăși aproximativ 1,2% lunar din suma creditului. O altă prevedere ține de obligarea creditorilor să verifice bonitatea, adică posibilitatea financiară a clienților lor de a achita creditele pe care vor să le contracteze. Lipsa unor reglementări și limitări în acest domeniu lasă loc pentru abuzuri, potrivit lui Dumitru Alaiba.
Sunt aplicate deseori penalități pe de-a dreptul abuzive. Pe această piață există rate ale dobânzii de peste 1700% anual. Dacă modelul tău de business este să dai bani cu împrumut ca după asta să-i iei bunurile omului, aceasta este cămătărie la nivel legalizat.
În general, reprezentanții băncilor au susținut necesitatea unor reglementări, chiar dacă au exprimat rezerve față de unele penalități pe care le propune proiectul pentru încălcarea prevederilor și au cerut continuarea dezbaterilor pe marginea inițiativei.
Economistul Denis Roșca a menționat însă că reglementarea excesivă ar putea avea efecte inverse, inclusiv trecerea sectorului nebancar în zona gri. Soluția ar fi liberalizarea activității băncilor ca să poată oferi credite mai ieftine, potrivit lui Denis Roșca.
În momentul în care va fi surplus de reglementare și va fi limitată dobânda anuală, majoritatea creditorilor vor trece în subteran, vor continua creditarea ca persoane fizice și vor inventa tot felul de lucruri care nu corespund legislației. Propunerea mea este să simplificăm procedura de activitate a sistemului bancar ca să poată oferi credite ieftine. Atunci oamenii nu vor mai contracta credite scumpe de la organizațiile de microfinanțare.
O altă inițiativă legislativă prevede obligarea instituțiilor care acordă credite să prezinte informații clare privind dobânda actuală efectivă, dar și obligarea băncilor să reducă dobânda la creditele ipotecare, dacă reglementările Băncii Naționale vor permite acest lucru. De asemenea, este prevăzut ca la creditele mici să nu poată fi majorată dobânda.
Experții trag alarma de mai mult timp în privința îndatorării excesive a populației în ultimii ani. Din 2018 până anul trecut, portofoliul de credite al persoanelor fizice a crescut de trei ori, ajungând la aproape 23 de miliarde de lei. Doar anul trecut volumul creditelor contractate de cetățeni a crescut cu peste 6,5 miliarde de lei.