Bancherul american Bill Browder, critic vehement al lui Vladimir Putin, arestat în Spania la cererea Moscovei

  • 30 Mai 2018 16:45
Bancherul american Bill Browder, critic vehement al lui Vladimir Putin, arestat în Spania la cererea Moscovei The Times

Bancherul american Bill Browder, un critic fățiș al președintelui rus Vladimir Putin, a fost arestat miercuri în Spania, pe baza unui mandat Interpol emis la cererea Moscovei, informează site-ul postului BBC News, potrivit Mediafax.

Browder, care a militat îndelung împotriva corupției din Rusia, a fost anul trecut condamnat la 9 ani de închisoare de un tribunal rus, pentru fraude și evaziune fiscală.

Moscova a mai încercat în 2013 să obțină emiterea unui mandat Interpol pentru arestarea bancherului, însă organizația internațională a considerat la data respectivă că solicitarea este "predominant de natură politică".

Bancherul este considerat drept inițiatorul Legii Magnitsky, o serie de sancțiuni adoptate de SUA la adresa mai multor oficiali ruși de rang înalt acuzați de corupție.

Legea poartă numele fostului avocat al lui Browder, Serghei Magnitsky, care a făcut o serie de dezvăluiri privind presupuse fraude fiscale în Rusia. Acesta a murit într-o închisoare rusă, în 2009, la vârsta de 37 de ani.

Browder a fost la un moment dat cel mai mare investitor străin din Rusia, controlând fondul Hermitage Capital Management. Procurorii ruși l-au acuzat că creat firma în scopul comiterii de fraude fiscale, însă Browder susține că acuzațiile sunt motivate politic.

După aproximativ o oră în custodie, Browder a fost eliberat deoarece mandatul de arestare nu mai era valid, a anunțat Poliția spaniolă.

Bancherul de origine americană, dar care are cetățenie britanică, a transmis mierucri dimineață pe Twitter că a fost arestat pe baza unui mandat Interpol emis la cererea Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău