Banca Națională examinează trei cereri pentru cumpărarea activelor în mai multe bănci din R. Moldova

  • 15 Februarie 2021 11:58
Banca Națională examinează trei cereri pentru cumpărarea activelor în mai multe bănci din R. Moldova

În prezent, Banca Națională (BNM) ia în calcul trei cereri de achiziționare a activelor în mai multe bănci din Moldova. Potrivit INFOTAG, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a spus acest lucru într-un interviu acordat revistei Bănci și Finanțe, explicând că potențialii cumpărători cer autorității de reglementare "acordul preliminar pentru a cumpăra acțiuni de la bănci".

" În două cazuri cererile au fost depuse de grupuri de persoane care intenționează să cumpere împreună achizițiile propuse. Într-un alt caz, o companie de microfinanțare nerezidentă din Moldova solicită permisiunea de cumpărare", a spus Armașu.

Vorbind despre rezultatele financiare ale sectorului bancar în 2020, bancherul a atras atenția asupra faptului că reformele și cerințele impuse de BNM băncilor au contribuit la crearea unui sector bancar mai stabil.

"Băncile sunt bine pregătite pentru criză. În contextul pandemiei, sistemul bancar din Moldova și-a continuat evoluția pozitivă, devenind și mai consolidat datorită capacității băncilor de a-și gestiona în mod rezonabil activitățile", a spus el.

În 2020, activele băncilor au crescut cu 13.245,6 milioane de lei, până la 103.923,8 milioane de lei. Volumul împrumuturilor a crescut cu 5.273,7 milioane de lei, la 45 649,2 milioane de lei.

"Cota împrumuturilor neperformante din sistem a scăzut cu 1,1 puncte procentuale (pp), în valoare de 7,4%", a spus Armașu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău