Banca Națională a Ucrainei are un nou guvernator

  • 07 Octombrie 19:50
Banca Națională a Ucrainei are un nou guvernator

Rada Supremă de la Kiev a numit, vineri, un nou șef al Băncii Naționale a Ucrainei (NBU) – transmite RBC, precizând că noul guvernator al băncii este Andri Pișni, fost șef al Oșceadbank. Alegerea noului șef al Băncii Centrale a Ucrainei a fost confirmată de o sursă din partidul Slujitorul Poporului, care a precizat că Pișni a fost votat de 290 de deputați.

Andri Pișni l-a înlocuit pe Kirilo Șevcenko în funcția de șef al NBU, care fusese numit la șefia băncii în iulie 2020. Noul guvernator al NBU a lucrat anterior în conducerea Ukreximbank, iar din 2014 a ocupat funcția de șef al consiliului de administrație al Oșceadbank. În timpul conducerii sale, Oșceadbank și-a modernizat sucursalele, a lansat serviciul online banking și, de asemenea, a câștigat un proces împotriva băncii ruse Sberbank intentat de banca ucraineană în vederea protejării mărcii sale comerciale. Din 2007 până în 2009, Andri Pișni a ocupat funcția de secretar adjunct al Consiliului de Securitate și Apărare Național al Ucrainei.

În 2012, a fost ales deputat pe listele partidului Batkivșcina al fostului premier Iulia Timoșenko. După începutul războiului, Pișni s-a alăturat grupului internațional de lucru Ermak-McFaul pentru a elabora pachete de sancțiuni împotriva Rusiei. RBC amintește că fostul guvernator al Băncii Centrale a Ucrainei Kirilo Șevcenko și-a anunțat demisia pe 4 octombrie, invocând motive de sănătate. Ulterior, Biroul Național anticorupție din Ucraina (NABU) a anunțat că Șevcenko are calitatea de suspect într-un dosar privind deturnarea de fonduri de la Ukrhazbank, pe care o conducea din 2015. Pe 5 octombrie, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a trimis în Parlament o propunere de numire a unui nou șef al BNU, după ce deputații au aprobat demisia din funcție a guvernatorului Șevcenko, transmite rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,26
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Mon
-0
Tue
0
Wed
5
Thu
5
Fri
8
Arhivă Radio Chișinău