Banca Națională a Moldovei a aderat la rețeaua internațională pentru finanțare durabilă

  • 21 Noiembrie 18:27
Banca Națională a Moldovei a aderat la rețeaua internațională pentru finanțare durabilă

Banca Națională a Moldovei a aderat, începând din 8 noiembrie 2023, la rețeaua internațională pentru finanțare durabilă - Sustainable Banking and Finance Network (SBFN).

SBFN reprezintă o comunitate voluntară de autorități de reglementare a sectorului financiar, bănci centrale, ministere de finanțe, ministere de mediu și asociații industriale de pe piețele emergente, angajate în promovarea finanțării durabile. Potrivit BNM, aderarea la SBFN va permite alinierea sistemului financiar al țării la prioritățile naționale și globale în acest domeniu.

Odată cu încheierea cu Fondul Monetar Internațional a Memorandumului cu privire la politicile economice și financiare, BNM s-a angajat să promoveze agenda de mediu în cadrul sistemului financiar, fixându-și, totodată, în planul său strategic ”BNM 2025” angajamentul să asigure reziliența sistemului financiar la riscurile climatice.

În vederea atingerii acestor obiective, BNM a inițiat procesul de elaborare a Foii de parcurs pentru finanțarea durabilă a Republicii Moldova, beneficiind în acest proces de suportul Corporației Financiare Internaționale (IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale. Considerând recomandările IFC în cadrul proiectului de asistență tehnică menționat, BNM a aderat la SBFN.

În calitate de membru oficial al SBFN, BNM va beneficia de suport în dezvoltarea capacităților de proiectare și implementare a inițiativelor naționale de finanțare durabilă și va obține acces la baza de date a SBFN - studii, analize, rapoarte privind evoluțiile implementării politicilor în țările membre. De asemenea, BNM va participa la reuniunile și schimbul de cunoștințe sau experiențe între membrii rețelei, precum și la grupurile de lucru tematice.

La ora actuală, SBFN reprezintă 83 de instituții membre din 64 de țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-0,04
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Tue
2
Wed
4
Thu
7
Fri
1
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău