Banca Mondială va investi peste 150 milioane de euro în domeniul termoficării din Republica Moldova

  • 21 Februarie 09:56
Banca Mondială va investi peste 150 milioane de euro în domeniul termoficării din Republica Moldova

Banca Mondială va sprijini Guvernul Republicii Moldova în îmbunătățirea securității energetice și reducerea emisiilor de carbon. Ajutorul constă inclusiv în investiții de peste 150 milioane de euro, transmite Radio Chișinău.

În acest sens, Ministerul Energiei din Republica Moldova a prezentat „Analiza situației actuale privind încălzirea spațiilor în Republica Moldova", un studiu ce va sta la baza Foii de Parcurs pentru Încălzire Durabilă, elaborată cu sprijinul Băncii Mondiale în cadrul proiectului „Evaluarea națională a potențialului de încălzire sustenabilă și foaia de parcurs pentru încălzire sustenabilă”.

Documentul include informații despre cererea de energie termică pe sectoare și tipuri de combustibil, infrastructura de furnizare a energiei termice, fondul de clădiri, politici și programe actuale, prognoze privind cererea de energie termică și consumul de combustibil, barierele existente și cadrul instituțional din domeniu. 

În cadrul proiectului va fi elaborată și o Foaie de Parcurs pentru Încălzirea Durabilă în Republica Moldova, care va conține trei scenarii pentru tranziția către 2050. Aceasta va include ritmul de renovare a clădirilor, necesitățile de finanțare, investiții, impactul și sprijinul instituțional necesar. Foaia de parcurs va fi în concordanță cu Strategia Energetică națională și Planul Național Integrat privind Energia și Clima.

Banca Mondială va sprijini Guvernul Republicii Moldova în îmbunătățirea securității energetice și reducerea emisiilor de carbon. Asistența include două proiecte investiționale în domeniul termoficării în valoare totală de 153 de milioane de euro, a precizat Roger Coma Cunill, specialist senior în energie în cadrul Băncii Mondiale, care a participat la prezentarea analizei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău