Banca Mondială suspendă ajutoarele pentru Kabul

  • 25 August 2021 09:01
Banca Mondială suspendă ajutoarele pentru Kabul

Banca Mondială a anunțat marți că a suspendat ajutorul acordat Afganistanului după ce talibanii au preluat puterea, explorând în același timp "modalități de a rămâne angajați pentru (...) a sprijini în continuare poporul afgan", informează AFP, potrivit Agerpres.

"Am suspendat plățile pentru operațiunile noastre în Afganistan, monitorizăm și evaluăm îndeaproape situația", a declarat o purtătoare de cuvânt a instituției internaționale cu sediul la Washington. 

"Suntem profund îngrijorați de situația din Afganistan și de impactul acesteia asupra perspectivelor de dezvoltare ale țării, în special pentru femei", conform sursei citate, care nu a indicat suma plăților ce urmau să fie făcute dacă talibanii nu ar fi preluat puterea la Kabul.

Până pe 15 august, Banca Mondială finanța în Afganistan aproximativ 20 de proiecte de dezvoltare. Din 2002, a furnizat 5,3 miliarde de dolari, în special sub formă de subvenții.

Pe 18 august, Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat suspendarea ajutorului acordat Afganistanului din cauza incertitudinii legate de statutul conducerii de la Kabul după preluarea puterii de către talibani."În prezent, există o lipsă de claritate în cadrul comunității internaționale cu privire la recunoașterea unui guvern în Afganistan, din cauza căreia țara nu poate accesa DST (drepturi speciale de tragere) sau alte resurse ale FMI".

FMI urma să acorde Afganistanului o ultimă tranșă, în valoare de aproximativ 105,6 milioane de dolari, ca parte a unui program aprobat pe 6 noiembrie 2020, în valoare totală de 370 de milioane de dolari.

Fostul președinte al Băncii Centrale Afgane, Ajmal Ahmadi, a scris pe Twitter că Afganistanul ar fi trebuit să primească de la FMI aproximativ 340 de milioane de dolari pe 23 august, în noi drepturi speciale de tragere, destinate creșterii rezervelor țării. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău