Banca Mondială: Pandemia de Covid-19 ar putea arunca 100 milioane de persoane în sărăcie extremă

  • 21 August 2020 11:12
Banca Mondială: Pandemia de Covid-19 ar putea arunca 100 milioane de persoane în sărăcie extremă

Criza sanitară provocată de Covid-19 ar putea arunca în sărăcie extremă până la 100 de milioane de persoane, un număr mai mare decât se estima anterior, a avertizat joi președintele Băncii Mondiale, David Malpass, într-un interviu acordat AFP, citat de AGERPRES și MOLDPRES.

Anterior, instituția financiară internațională estima că 60 de milioane de persoane vor cădea în sărăcie extremă din cauza COVID-19, însă cele mai recente estimări vorbesc de un număr cuprins între 70 și 100 milioane de persoane, "iar acest număr ar putea crește dacă pandemia se agravează sau se prelungește", susține David Malpass.

În aceste condiții, este "imperativ" ca toți creditorii să reducă datoria țărilor sărace, spune David Malpass, care a mers mai departe decât apelurile vizând suspendarea plății datoriilor pentru cele mai sărace țări.

"Vulnerabilitățile legate de datorii sunt ridicate și este imperativ pentru țările îndatorate să vadă lumina de la capătul tunelului pentru ca noi investitori să poată veni în număr semnificativ", a adăugat președintele Băncii Mondiale.

În luna aprilie, țările din G20 au decis să suspende, până la finele lui 2020, rambursarea datoriilor pentru cele mai sărace țări. Mai multe ONG-uri dar și Banca Mondială au cerut prelungirea, până în 2021, a acestui moratoriu care vizează 76 de țări. Țările din G20 se vor pronunța până în luna octombrie, data la care va avea loc următoarea lor reuniune, asupra acestei propuneri.

Cu toate acestea, David Malpass a apreciat că prelungirea moratoriului nu va fi suficientă în contextul în care încetinirea economică va face ca aceste țări, care au deja dificultăți în a oferi o plasă de siguranță socială pentru cetățenii lor, vor avea dificultăți în a-și rambursa datoriile.

În 2015, anul din care datează cele mai recente date ale Băncii Mondiale, un număr de aproximativ 734 milioane de persoane din întreaga lume trăiau în sărăcie extremă, adică aproximativ 10% din populația mondială. Însă numărul celor care trăiesc în sărăcie extremă, adică cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi, a continuat să crească de la debutul pandemiei. Această deteriorare se datorează unei combinații între locurile de muncă distruse de pandemie și dificultăților de aprovizionare, care complică accesul la hrană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău