Banca Mondială anunță extinderea „Proiectului Ameliorarea Competitivității” până la un buget de 3 milioane de dolari

  • 06 Iunie 2018 10:47
Banca Mondială anunță extinderea „Proiectului Ameliorarea Competitivității” până la un buget de 3 milioane de dolari

Ministerul Economiei și Infrastructurii în parteneriat cu Banca Mondială au anunțat extinderea finanțării în cadrul subcomponentei „Granturi de cofinanțare” a Proiectului Ameliorarea Competitivității, cu un buget total de 3 milioane de dolari.

Cu sprijinul PAC II, un producător local de miere a creat patru produse noi – miere de albine sub formă de pliculețe și miere ambalată în trei tipuri de borcane.

În acest sens, compania a beneficiat de următoarele servicii – editare/elaborare etichetă, înregistrarea brandului, certificare ISO 9001/2008, HACCP, elaborarea catalogului de produse. De asemenea, compania a beneficiat de serviciile specializate de matchmaking, în urma cărora a semnat contracte de export.

Astfel, în anul 2017, compania a exportat miere în Polonia (78 t/3,6 mln lei), Italia (20 t/0.92 mln lei), Germania (140 t/6,7 mln lei). De asemenea, recent producătorul apicol a accesat un credit de 200 mii USD din linia de credit PAC II, destinată exportatorilor, din care urmează a fi construită o nouă hală pentru procesarea mierii.

Subcomponenta „Granturi de cofinanțare" a fost lansată de Guvern în septembrie 2015.

Până în prezent au fost aprobate spre finanțare peste 140 de dosare.

Aplicând la proiectul Guvernului susținut de Banca Mondială, exportatorii moldoveni au beneficiat de resurse financiare pentru servicii de îmbunătățire a competitivității produselor și accesarea noilor piețe de desfacere. Din bugetul total al proiectului, prin PAC II au fost acordate finanțări nerambursabile pentru acoperirea a 50% din costul serviciilor de dezvoltare ale afacerilor, dar nu mai mult de 200 de mii de lei per beneficiar.

Astfel, agenții economici și-au sporit calitatea produselor și a serviciilor, au lansat altele noi, au optimizat procesele interne, au îmbunătățit imaginea companiei, au identificat clienți și piețe noi, dar și au stabilit parteneriate în lanțurile valorice.

Directorul de țară al Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, Ana Akhalkatsi, a subliniat că exporturile aduc nu doar venituri în valută și profituri mai mari pentru companii, dar asigură și transferul de cunoștințe, avans tehnologic și inovații.

Cu un buget total de 45 milioane de dolari SUA, PAC II va fi implementat în perioada 2015-2019. Proiectul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri prin susținerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrângerilor și costurilor pentru gestionarea afacerii. Totodată, proiectul va contribui la dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) prin facilitarea accesului la finanțare pe termen mediu și lung, fortificarea capacităților instituționale ale ODIMM și MIEPO, oferirea de granturi agenților economici privați pentru servicii de consultanță, care să contribuie la sporirea competitivității de export ș.a.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău