Banca Mondială: Republica Moldova va primi adițional 2 milioane de dolari

  • 20 Mai 2015 16:36
Banca Mondială: Republica Moldova va primi adițional 2 milioane de dolari

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat o finanțare adițională de 2 milioane dolari pentru Republica Moldova în cadrul proiectului Managementul dezastrelor și riscurilor climatice.

Banii sunt pentru a susține capacitatea Serviciului Hidrometeorologic de Stat de a prognoza vremea adversă și va îmbunătăți capacitatea generală a țării de pregătire și răspuns la dezastrele naturale, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Băncii Mondiale.

Finanțarea adițională complementează un proiect în sumă inițială de 10 milioane de dolari, care are drept obiectiv reducerea susceptibilității Moldovei la dezastrele naturale, în special în sectorul agricol, precum și diminuarea vulnerabilității economice a țării la secete, inundații și alte șocuri naturale.

În ultimii patru ani, proiectul a sprijinit o serie de activități în domeniul serviciilor hidrometeorologice, protecției civile și agriculturii inteligente la schimbările climatice, inclusiv prin crearea Centrului de Comandă pentru Situații de Urgență responsabil de coordonarea răspunsului la dezastre, crearea unei platforme de avertizare și informare timpurie și a sistemului informațional de marketing agricol, precum și operaționalizarea unui sistem radar Doppler pentru prognozarea vremii adverse.

„Reapariția periodică a dezastrelor naturale și impactul acestora asupra economiei și populației Moldovei necesită un angajament continuu pentru sporirea capacității de reacție a țării la dezastre și riscuri climatice. Acest imperativ este relevant având în vedere dimensiunile țării și densitatea populației, conferind aspectelor de management al dezastrelor și riscurilor climatice un loc important în agenda de dezvoltare durabilă a țării”, a declarat Alex Kremer, director pentru Moldova în cadrul Băncii Mondiale.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste un miliard de dolari au fost alocați țării în aproximativ 60 proiecte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău