Baku își va dubla exporturile de gaze naturale către Europa. România poate folosi opțiunea azeră pentru a asigura securitatea energetică a R. Moldova

  • 11 Decembrie 2023 11:06
Baku își va dubla exporturile de gaze naturale către Europa. România poate folosi opțiunea azeră pentru a asigura securitatea energetică a R. Moldova

Azerbaidjanul își poate îndeplini obiectivul de a dubla exporturile de gaze naturale către Europa, a declarat președintele Ilham Aliyev, chiar dacă țara sa nu a obținut încă contractele de vânzări pe termen lung de care are nevoie pentru a investi miliarde de dolari în majorarea producției, relatează Agerpres. Anterior, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România este pregătită să furnizeze gaze naturale din Azerbaidjan către R. Moldova în cazul în care vor exista solicitări speciale, pentru a asigura securitatea energetică a țării noastre în timp de iarnă.

Exporturile de gaze naturale către Europa ale statului de la Marea Caspică vor crește la 12 miliarde metri cubi (bcm) anul acesta, de la 8 bcm în 2021, ceea ce arată că Azerbaidjanul „este încrezător că-și va îndeplini ținta de dublare a livrărilor până în 2027", a afirmat Aliyev la inaugurarea unei conducte, cu o lungime de de 170 de kilometri, care face legătura între Novi Iskar, în apropiere de Sofia, și orașul Nis din Serbia.

Azerbaidjanul, care a început în 2020 să vândă gaze Europei, a convenit anul trecut cu Comisia Europeană să majoreze volumele la 20 bcm în următorii cinci ani.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Azerbaidjanul a fost contactat de mai mult de zece state europene pentru gaze naturale, dar discuțiile au fost neconcludente, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Săptămâna trecută, ministrul azer al Energiei, Parviz Shahbazov, a refuzat să precizeze dacă s-au înregistrat progrese în negocierile cu Europa.

Serbia va fi a șaptea țară europeană care va primi gaze din Azerbaidjan, a declarat Aliyev pentru agenția de presă de stat Azartac. Compania energetică de stat Socar a ajuns în noiembrie la un acord privind exportul a 400 milioane metri cubi de gaze către Serbia anul viitor.

Exporturile către Bulgaria vor crește la aproape 1 bcm anul acesta, de la 500 milioane metri cubi în 2022 și 270 milioane metri cubi în 2021, a anunțat Aliyev.

Cumpărătorii europeni sunt reticenți în a încheia contracte pe termen lung pentru achiziționarea combustibililor fosili, având la dispoziție și alte opțiuni, cum ar fi majorarea achizițiilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din Qatar și Statele Unite. 

În urmă cu o lună Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei, a declarat că România este pregătită să furnizeze gaze naturale din Azerbaidjan către R. Moldova pentru a sprijini securitatea energetică a statului. 

„Dacă vom avea solicitări speciale din partea Republicii Moldova sau a altor state din regiune suntem pregătiți să activăm opțiunea cu Azerbaidjan, securizată de România în primăvară, prin care avem acces la un miliard de metri cubi. Dacă volumul nu este suficient, putem importa gaz lichefiat pe rutele Grecia – Bulgaria – România sau Turcia – Bulgaria – România”, a declarat ministrul român Sebastian Burduja, citat de presa de la București.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău