BAFTA2021: ''Nomadland'' a dominat gala, cu patru trofee obținute; lista completă a câștigătorilor celei de-a 74-a ediții

  • 12 Aprilie 2021 09:21
BAFTA2021: ''Nomadland'' a dominat gala, cu patru trofee obținute; lista completă a câștigătorilor celei de-a 74-a ediții

Lungmetrajul ''Nomadland'', povestea unei comunități de nomazi moderni care străbat vestul Statelor Unite în rulote, a câștigat patru premii - printre care ''cel mai bun film'', ''cea mai bună regie'', acordat cineastei de origine chineză Chloe Zhao, și ''cea mai bună actriță'', primit de Frances McDormand - în cadrul galei BAFTA 2021, cele mai importante distincții ale industriei de film britanice, decernate de Academia britanică de film și televiziune, potrivit Reuters.

În contextul pandemiei de COVID-19, ceremonia s-a desfășurat virtual în două seri, nominalizații fiind prezenți prin videoconferință.

Cu toate acestea, vedetele Hugh Grant și Priyanka Chopra Jonas și-au făcut apariția în persoană la Royal Albert Hall din Londra, în timp ce Renee Zellweger și Anna Kendrick s-au alăturat galei dintr-un studio din Los Angeles pentru a prezenta câștigătorii.


''Nomadland'', care a obținut deja recompense importante în sezonul de premii aflat în desfășurare, o are drept protagonistă pe McDormand (63 de ani) în rolul unei văduve care, după recesiunea din 2008 în Statele Unite, își transformă rulota în locuință mobilă și pornește la drum, câștigându-și existența din slujbe sezoniere.

''Dorim să dedicăm acest premiu comunității de nomazi care ne-au primit cu atât de mare generozitate în viețile lor'', a spus Zhao, câștigătoarea premiului pentru cea mai bună regie, în discursul de mulțumire.

 

''Vă mulțumim cã ne-ați arătat cã îmbătrânirea este o parte frumoasă a vieții, pe care trebuie sã o prețuim și să o celebrăm cu toții. Felul în care ne tratăm vârstnicii spune multe despre noi ca societate și trebuie să fim mai buni'', a mai spus cineasta.

 

 ''Nomadland'' a câștigat totodată în categoria ''cea mai bună imagine''.

 

Premiul pentru ''cel mai bun film britanic'' a fost obținut de ''Promising Young Woman'', o poveste despre răzbunare în epoca #MeToo, peliculă premiată și în categoria ''cel mai bun scenariu original''. 

 

Academia britanică de film și televiziune i-a adus un omagiu prințului Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, care a decedat vineri, la vârsta de 99 de ani. Philip a fost primul președinte al BAFTA, în 1959. Nepotul lui, prințul William, este în prezent președintele Academiei britanice de film.

 

După controversele de la ediția de anul trecut când BAFTA a prezentat o listă de concurenți formată în exclusivitate din persoane albe, mai mult de jumătate dintre cei 24 de nominalizați din acest an au fost actori de culoare.

 

Veteranul Anthony Hopkins a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal grație interpretării unui bărbat afectat de demență în pelicula ''The Father''.

''Sunt într-un moment al veții mele când nu mă mai așteptam sã primesc așa ceva'', le-a declarat reporterilor actorul, în vârstã de 83 de ani, făcând referire la premiu, adãugând cã vârsta sa a făcut ca filmul sã fie ''ușor'' de făcut. 

 

Yuh-Jung Youn a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar grație interpretării din ''Minari'', în care joacă rolul unei bunici care călătorește din Coreea de Sud în Statele Unite pentru a avea grijă de nepoți. 

 

 Actrița sud-coreeană în vârstă de 73 de ani, care a câștigat un premiu al Sindicatului Actorilor Americani și a fost nominalizată la Oscar pentru interpretarea din ''Minari'', a stârnit râsete cu prilejul discursului de mulțumire când a spus, în glumă, că are o importanță deosebită faptul de a fi apreciată de ''britanici, cunoscuți pentru snobismul lor''. 

 

Daniel Kaluuya, răsfățatul acestui sezon al premiilor grație interpretării activistului Fred Hampton, liderul grupului Black Panther, în ''Judas and the Black Messiah'', a fost desemnat cel mai bun actor în rol secundar.

 

Regizorul peliculelor ''Brokeback Mountain'' și ''Life of Pi'', cineastul Ang Lee, a primit BAFTA Fellowship, cea mai importantã distincție acordată de Academia britanică de film și televiziune pentru contribuții deosebite în domeniul filmului.  

Prezentãm mai jos lista trofeelor atribuite în cadrul galei BAFTA 2021:

 

Cel mai bun film: ''Nomadland'' (regia Chloe Zhao)

 

Cel mai bun film britanic: ''Promising Young Woman'' (regia Emerald Fennell)

 

Cel mai bun regizor: Chloe Zhao ( ''Nomadland'')
    
Cel mai bun actor în rol principal: Anthony Hopkins (''The Father'')
    
Cea mai bunã actriță în rol principal: Frances McDormand (''Nomadland'')

 

Cel mai bun actor în rol secundar: Daniel Kaluuya (''Judas and the Black Messiah'')

 

 Cea mai bună actrițã în rol secundar: Yuh-Jung Youn (''Minari'')

 

Cel mai bun scenariu original: ''Promising Young Woman'' (Emerald Fennell)    

 

Cel mai bun scenariu adaptat: ''The Father'' (Christopher Hampton, Florian Zeller)

 

Cel mai bun film străin: ''Another Round'' (Thomas Vinterberg)

 

Cel mai bun documentar: ''My Octopus Teacher'' (Pippa Ehrlich, James Reeda)

 

Cel mai bun lungmetraj animat: ''Soul'' (Pete Docter, Dana Murray)

 

Cel mai bun debut al unui regizor, scenarist sau producãtor britanic: ''His House'' (Remi Weekes)

 

Cea mai bunã coloană sonoră: ''Soul'' (Jon Batiste, Trent Reznor, Atticus Ross)

 

Cea mai bunã imagine: ''Nomadland'' (Joshua James Richards)

 

Cel mai bun montaj: ''Sound of Metal'' (Mikkel E.G. Nielsen)

 

Cea mai bună scenografie: ''Mank'' (Donald Graham Burt, Jan Pascale)

 

Cel mai bun design de costume: ''Ma Rainey's Black Bottom'' (Ann Roth)

 

Cel mai bun machiaj/cele mai bune coafuri: ''Ma Rainey's Black Bottom'' (Matiki Anoff, Larry M. Cherry, Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal)

 

Cel mai bun sunet:  ''Sound of Metal'' (Jaime Baksht, Nicolas Becker, Phillip Bladh, Carlos Cortés, Michelle Couttolenc)

 

Cele mai bune efecte vizuale: ''Tenet'' (Scott Fisher, Andrew Jackson, Andrew Lockley)

 

Cel mai bun scurtmetraj britanic de animație: ''The Owl and the Pussycat''

 

Cel mai bun scurtmetraj britanic: ''The Present'' 

 

Cea mai bunã distribuție:''Rocks'' (Lucy Pardee)

 

Rising Star Award (trofeu votat de public): Bukky Bakray.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
5
Tue
1
Wed
-1
Arhivă Radio Chișinău