Bacteriile care de obicei afectează omul, au ajuns să infecteze și pinguinii. Consecințele ar putea fi devastatoare
-
19 Decembrie 2018 13:52
Multa vreme, oamenii de stiinta au crezut ca vietatile care traiesc in Antarctica sunt protejate de bacteriile care ne imbolnavesc pe noi. Acest lucru nu mai e insa valabil, arata un studiu recent.
Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Barcelona, exista dovezi clare ca agenti patogeni care de obicei afecteaza omul au ajuns sa infecteze si pinguinii din aceasta regiune. Iar consecintele ar putea fi devastatoare pentru formele de viata de pe continent, a declarat autorul studiului, Jacob Gonzales-Solis, de la universitatea amintita, relateaza CNN.
In primul rand, pinguinii, dar nu numai ei sunt deja infectati cu bacterii precum salmonella sau capylobacter, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Science of the Total Environment.
In cadrul cercetarii, au fost luate mostre de fecale provenind de la 600 de pinguini adulti, in perioada 2008-2011. Campylobacter jejuni, care se intalneste atat la populatia din Europa, cat si in SUA, s-a gasit si in fecalele pasarilor. Nu a fost insa singura bacterie, fiind descoperita inclusiv salmonella, care de obicei se intalneste doar la pasarile care traiesc in zonele urbane.
Desi aceste bacterii nu ucid pinguinii, faptul ca ele exista in corpul lor arata ca oricand o bacterie mult mai periculoasa poate sa-i infecteze. "Daca acesti agenti patogeni au ajuns, la fel de bine pot ajunge si altii", a declarat Marta Cerda-Cuellar, cercetator din Barcelona.
Cat despre felul in care pasarile au intrat in contact cu bacteriile, nu exista o pista sigura, ci doar ipoteze. In primul rand, contactul dintre pasarile din regiuni diferite, dar care se intretaie ar putea fi de vina.
Apoi, de vina ar putea fi chiar oamenii de stiinta din statiile de cercetare din Antarctica si chiar turistii care ajung in numar tot mai mare acolo. Numai in 2016 - 2017, peste 44.000 de turisti au ajuns in Antarctica.
sursa: ziare.com