BAC 2014: Numărul celor eliminați au fost de 10 ori mai mic decât în 2013

  • 20 Iunie 2014 14:54
BAC 2014: Numărul celor eliminați au fost de 10 ori mai mic decât în 2013

Bacalaureatul s-a încheiat săptămâna aceasta cu aproximativ 100 de candidați eliminați de la examene, ca urmare a fraudelor.

Numărul este de 10 ori mai mic față de cel al elevilor scoși de la examen anul trecut pentru tentative de copiere. Cum se explică reducerea semnificativă a numărului celor care au riscat să copieze și au fost prinși, a încercat să afle colega noastră, Natalia Zaharescu, în discuție cu mai mulți șefi de centre de Bacalaureat din raioane și șefi de direcții de învățământ.

În raionul Ungheni, din cei aproape 900 de candidați au fost eliminați de la examene 6 elevi, față de 12 anul trecut. Șeful direcției de învățământ, Alexandru Ciuvaga, consideră că anul acesta majoritatea elevilor s-a pregătit mai conștiincios de Bacalaureat, fără să încerce să copieze.

La centrul de Bacalaureat de la liceul ”Mihai Eminescu”, din Fălești, nici un candidat nu a fost exclus de la examene. Șeful centrului de Bac, Efim Lungu, crede că elevii au învățat lecția Bacalaureatului de anul trecut.

O situație similară, fără candidați eliminați, am întâlnit-o și la Cahul, la centrul de Bac de la liceul ”Dimitrie Cantemir”. Șefa centrului, Svetlana Șerepera, este de părere că actualele condiții de securitate la Bacalaureat creează oportunități egale pentru candidați în ceea ce privește admiterea ulterioară în universități.

Anul trecut, la Bacalaureat au fost eliminați peste 1300 de absolvenți, iar rata de promovabilitate a fost de 68 la sută, față de peste 90 la sută în anii precedenți. Ministerul Educației a introdus anul trecut măsuri de securitate fără precedent, precum camerele de supraveghere în fiecare centru de Bac. Anul acesta, s-au adăugat detectoarele de metale și condiția că pentru un singur examen fraudat, sunt anulate rezultatele tuturor probelor, candidații urmând să susțină Bac-ul abia anul viitor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău