Azilul pentru câini „AOVA” a rămas fără ajutor veterinar. Îngrijitorii cer ajutor

  • 05 August 2020 19:37
Azilul pentru câini „AOVA” a rămas fără ajutor veterinar. Îngrijitorii cer ajutor

Azilul pentru câini „AOVA”, care găzduiește în jur de 500 de patrupezi, a rămas fără ajutor veterinar, iar directoarea acestuia, Galina Cighir, face apel repetat către autoritățile municipale să susțină organizația, pentru a nu lăsa animalele să moară. Unele din ele sunt rănite și au nevoie de îngrijiri medicale. Într-o conferință de presă la IPN, ea a acuzat că problemele s-au acutizat de când s-a schimbat proprietarul unei albinării din preajmă și că acesta are susținerea unui consilier municipal, Ruslan Verbițchi, care răspândește falsuri despre azil.

,,Toate puterile sunt orientate ca să ne transfere oriunde. La aceasta îl ajută cu toate puterile consilierul municipal Ruslan Verbițchi. Îl ajută nu cu scopul de a ne transfera undeva azilul, dar să ne creeze condiții neplăcute și să discrediteze Partidul Socialiștilor, care, putem spune, nu ne aflăm sub custodia lui, dar anume acest partid ne-a ajutat toți acești ani să supraviețuim”, a spus Galina Cighir.

Galina Cighir neagă afirmațiile consilierului că azilul nu ar fi avut niciodată apă și lumină. Femeia recunoaște că au rămas fără energie electrică, dar spune că s-a întâmplat doar în acest an, în urma unei plângeri adresate furnizorului de către apicultorul care își dorește strămutarea azilului. Directoarea mai spune că azilul face față cheltuielilor pentru hrana patrupezilor, o parte din alimente fiind donate. Mai greu este cu serviciile veterinare. Chiar și așa, animalele sunt sterilizate „Cea mai importantă sarcină este să păstram viața animalelor”, a menționat femeia.

Ivan Bectoraș, lucrător al azilului, a precizat că doar în ultimul an, 222 de câini au fost aduși la azil de locuitorii din Chișinău, Strașeni, Criuleni. Unii câni sunt orbi, alții șchiopi. Sunt și din cei care au ajuns la azil după ce au fost loviți de mașini și au nevoie de îngrijiri medicale.

Roman Trahman, lucrător la Centrul de capturare și sterilizare a câinilor s-a referit la  propunerea Platformei DA de a transfera câinii de la azilul „AOVA” la Centrul de capturare și sterilizare. Acesta a precizat că, la momentul actual, la Centru se află mai mult de 900 de câini, iar cu patrupezii de la „AOVA” ar fi mai mult de o mie de animale. „Este un număr pe care nu-l vom putea susține. Nici prin resurse, nu avem atâția lucrători, nici din punct de vedere financiar”, a explicat Roman Trahman.

Eduard Volkov, reprezentant al organizației „AOVA”, este de părere că problema animalelor cu și fără stăpân nu ar trebui să fie legată cu politica în niciun fel. Acesta a îndemnat factorul politic să nu intervină cu capcane, să da dovadă de umanitate și să ajute.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău