Azerbaidjanul anunță că l-a arestat pe fostul lider separatist din Karabah

  • 27 Septembrie 2023 15:27
Azerbaidjanul anunță că l-a arestat pe fostul lider separatist din Karabah

Azerbaidjanul a declarat miercuri că a arestat un fost lider separatist din Nagorno-Karabah în timp ce încerca să intre în Armenia în urma ofensivei de săptămâna trecută a Baku, transmite agenția AFP.

Serviciul de frontieră de stat a declarat că Ruben Vardanian, un om de afaceri care a condus guvernul separatist din noiembrie 2022 până în februarie, a fost predat „organelor de stat competente” după ce a fost reținut pe drumul spre Armenia, scrie G4Media.

Săptămâna trecută, armata azeră a înfrânt forțele armene într-un atac fulger de 24 de ore, forțând autoritățile separatiste să accepte să depună armele și să înceapă discuții privind „reintegrarea” Nagorno-Karabahului în Azerbaidjan după trei decenii de regim separatist.

Armenia majoritar creștină și Azerbaidjanul majoritar musulman s-au confruntat în câteva războaie sângeroase pentru Nagorno-Karabah, în ultimele decenii. În regiunea recunoscută internațional ca făcând parte din Azerbaidjan trăiesc circa 120.000 de etnici armeni.

Luni, președintele azer Ilham Aliev și-a reiterat promisiunea că drepturile armenilor din enclava atașată în 1921 de puterea sovietică teritoriului azer vor fi „garantate”.

Autoritățile azere au comunicat miercuri că 192 de soldați azeri și un civil au murit în operațiunea militară de săptămâna trecută din Nagorno-Karabah. Alți 500 de militari au fost răniți, indică bilanțul anunțat de Ministerul azer al Sănătății.

În ceea ce îi privește, separatiștii armeni, care au acceptat să depună armele, au anunțat 213 decese.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău