Azerbaidjan va exporta în Europa peste 10 miliarde mc de gaze anul acesta

  • 02 Iunie 2022 17:40
Azerbaidjan va exporta în Europa peste 10 miliarde mc de gaze anul acesta

Exporturile de gaze ale Azerbaidjanului către Europa vor depăși 10 miliarde metri cubi anul acesta, a anunțat joi ministrul azer al Energiei, Parviz Shahbazov, la "Săptămâna Energiei", de la Baku, relatează agenția EFE, potrivit Agerpres.

"În primele cinci luni s-au exportat 6,8 miliarde mc de gaze din Azerbaidjan. Alte 16 miliarde mc se vor exporta la finele anului", a spus ministrul.

În ceea ce privește Europa, exporturile de gaze "vor depăși 10 miliarde de metri cubi în 2022", a adăugat el.

Anul trecut, exporturile de gaze din Azerbaidjan s-au ridicat la 22 miliarde mc, din care 8,2 miliarde mc au avut ca destinație Europa.

Azerbaidjan exportă în prezent gaze în Georgia, Turcia și Europa, mai concret în Italia, Grecia și Bulgaria.

Ministrul a semnalat că, pe termen scurt, prioritatea Guvernului azer este dezvoltarea infrastructurii de export pentru a putea furniza gaze în Balcani.

De altfel, miercuri, președintele țării, Ilham Aliev, a declarat că Azerbaidjan este dispusă să extindă Coridorul Sud de Gaze și să crească furnizările în Europa, în contextul creșterii cererii pe Vechiul Continent.

Coridorul Sud de gaze, care se aprovizionează din giganticul zăcământ Shah Deniz II, în sectorul azer al Mării Caspice, are o lungime de aproximativ 3.500 de kilometri și a devenit funcțional la 31 decembrie 2020.

Este format din gazoductul Transadriatic (TAP), ultimul tronson, care conectează gazoductul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) la frontiera turco-greacă Kipoi, traversează Grecia și Albania și Marea Adriatică și se termină în sudul Italiei.

Capacitatea TAP este în prezent de 10 miliarde mc anual, dar poate crește la 20 miliarde mc cu adăugarea a două stații de comprimare și modificarea celor existente.

Costul proiectului este estimat la circa 4,5 miliarde euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău