Ayatollahul Ali Khamenei promite și el răzbunare după uciderea omului de știință Mohsen Fakhrizadeh

  • 28 Noiembrie 2020 13:34
Ayatollahul Ali Khamenei promite și el răzbunare după uciderea omului de știință Mohsen Fakhrizadeh

Liderul suprem iranian Ali Khamenei a promis sâmbătă răzbunare pentru asasinarea principalului om de știință din domeniul nuclear, despre care Israelul și Occidentul credeau că este arhitectului programului secret nuclear iranian, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Ayatollahul Ali Khamenei, principala autoritate din Iran care susține că Teheranul nu a dorit niciodată să dezvolte arma nucleară, a promis într-un comunicat să continue munca lui Mohsen Fakhrizadeh, care a murit vineri după ce mașina sa a fost ambuscată de atacatori necunoscuți într-o suburbie a Teheran.

Asasinatul, pentru care președintele Iranului, Hassan Rouhani, s-a grăbit să acuze Israelul, amenință să declanșeze o nouă confruntare în ultimele săptămâni de mandat ale președintelui american Donald Trump.

De asemenea, ar putea complica orice eforturi ale președintelui-ales Joe Biden de a resuscita destinderea cu Teheranul care a fost gândită când făcea parte din administrația Barack Obama. Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear internațional încheiat în 2015 cu Teheranul.

Khamenei a mai precizat în postarea sa pe Twitter că oficialii iranieni trebuie să-și asume sarcina "de a ancheta crima și a-i pedepsi pe cei care au comis-o și pe cei care au comandat-o".

Israelul a refuzat să comenteze asupra asasinatului, la fel ca și Casa Albă, Pentagonul, Departamentul de Stat al SUA și CIA, ca de altfel și echipa de tranziție a lui Joe Biden.

Fakhrizadeh nu era o figură publică vizibilă, dar se crede că condus ceea ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și serviciile americane de informații susțin că a fost programul de armament nuclear al Iranului, abandonat în 2003.

Omul de știință de a fost o figură centrală într-o prezentare a premierului israelian Benjamin Netanyahu din 2018, în care acesta acuza Iranul că în continuare lucrează pentru a obține arma nucleară. "Amintiți-vă acest nume, Fakhrizadeh", a spus atunci Netanyahu.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
20
Cer senin
Umiditate:21 %
Vint:0,51 m/s
Tue
12
Wed
9
Thu
6
Fri
7
Sat
7

Curs oficial BNM 13 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3161 0.0008
USD 17.8970 -0.0377
RON 4.3324 0.0012
UAH 0.6407 -0.0019
RUB 0.2316 -0.0007
Arhivă Radio Chișinău