Avocatul Poporului | Restricția privind votarea în diasporă cu buletinul de identitate expirat este o încălcare a Constituției (ZDG)

  • 11 Ianuarie 19:40
Avocatul Poporului | Restricția privind votarea în diasporă cu buletinul de identitate expirat este o încălcare a Constituției (ZDG)

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a depus la Curtea Constituțională o sesizare prin care solicită examinarea în regim de urgență a constituționalității interzicerii votării în diasporă în baza buletinelor de identitate și a pașapoartelor cu termenul de valabilitate expirat, scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit sursei citate, Conform art. 58 alin (3) lit. c) din Codul electoral, în secțiile de votare constituite peste hotarele R. Moldova alegătorii pot vota exclusiv în baza pașaportului și a livretului marinar. Prin această normă, implicit, se interzice cetățenilor R. Moldova să voteze în aceste secții de votare cu buletinul de identitate, buletinul de identitate provizoriu sau cu buletinul sau pașapoarte expirate.

„Consider că interdicția pentru cetățenii R. Moldova de a vota în secțiile de votare constituite peste hotarele R. Moldova în baza buletinului sau pașaportului expirat este contrară art. 38 alin (2) din Constituția R. Moldova, deoarece reprezintă o interdicție a dreptului de vot. De asemenea, această interdicție instituie un tratament diferențiat în raport cu cetățenii care votează în R. Moldova, care pot vota în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii. Acest tratament diferențiat nu poate fi justificat și este contrat art. 16 alin (2) din Constituție. De asemenea, această restricție contravine legii”,se precizează în sesizarea depusă de Mihail Cotorobai.

Avocatul Poporului solicită examinarea cât mai curând posibilă a sesizării pentru a permite tuturor cetățenilor R. Moldova, indiferent de domiciliu sau reședință, locul aflării permanente sau temporare, de a-și exercita dreptul la vot fără bariere nejustificate și disproporționate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
22,88 °C
cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,5 m/s
Fri
24 °C
Sat
25 °C
Sun
24 °C
Mon
24 °C
Tue
23 °C

Curs oficial BNM 21 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.5859 0.1899
USD 18.2136 0.0134
RON 4.3541 0.0405
UAH 0.6912 0.0010
RUB 0.2878 0.0034
Arhivă Radio Chișinău