Avocatul Poporului pentru drepturile copilului | Țara în care copiii mor înghețați de frig în stradă nu poate avea viitor

  • 29 Noiembrie 2018 11:35
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului | Țara în care copiii mor înghețați de frig în stradă nu poate avea viitor

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, s-a sesizat din oficiu în legătură cu decesul bebelușului, care a fost lăsat de mama lui pe marginea drumului.

„Recent s-a produs un caz îngrozitor și ieșit din comun: un bebeluș a înghețat în stradă, uitat de mama lui aflată în stare de ebrietate. Nu e vorba de un accident, ci de moartea unui minor, cauzată de neglijența și iresponsabilitatea părinților, rudelor acestui copil, dar și a autorităților de resort. Pe cât de tragic este acest caz, pe atât - de grav, pentru că denotă existența unor probleme serioase de sistem în domeniul protecției mamei și copilului, susține Ombudsmanul”, se arată într-un comunicat al instituției. 

Astfel, Maia Bănărescu consideră imperios necesară convocarea unei ședințe cu participarea factorilor de decizie de nivel central pentru examinarea acestuia sub aspectul asigurării cadrului juridic și instituțional necesar pentru prevenirea unor asemenea tragedii și asigurarea protecției copiilor aflați în situație de risc.

În opinia Ombudsmanului, veriga slabă în exercitarea atribuțiilor de asigurare a protecției copiilor aflați în dificultate este la nivelul autorităților publice locale. „Legea nr. 140 cu privire la protecția specială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți prevede angajarea în cadrul primăriilor, pe lângă funcția de asistent social comunitar, și a funcției de specialist pentru drepturile copilului. Urmare a monitorizării situației, Ombudsmanul a constatat însă că în 2016 doar în două primării, iar în 2018 doar în 14 - din țară activau și activează asemenea specialiști, motivul fiind lipsa  mijloacelor financiare pentru salarizarea acestora”, a subliniat Maia Bănărescu.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului se va adresa cu demersuri repetate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Guvernului, autorităților publice locale cu solicitarea de identifica în mod operativ resursele financiare în acest sens. „Nu putem face economii pe seama copiilor. Țara în care copiii mor înghețați de frig în stradă nu poate avea viitor”, susține Ombudsmanul.

Menționăm că Poliția a anunțat că un copil a fost găsit mort pe marginea drumului din cauza că a înghețat după ce mama sa l-a uitat acolo fiind în stare de ebrietate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău