Avocatul Poporului | La Aeroportul Internațional Chișinău nu sunt respectate drepturile cetățenilor străini neadmiși în țară, inclusiv ale solicitanților de azil

  • 07 Decembrie 2019 11:21
Avocatul Poporului | La Aeroportul Internațional Chișinău nu sunt respectate drepturile cetățenilor străini neadmiși în țară, inclusiv ale solicitanților de azil

Oficiul Avocatului Poporului constată că la Aeroportul Internațional Chișinău nu sunt respectate drepturile cetățenilor străini neadmiși în țară, inclusiv ale solicitanților de azil și nu sunt create condiții de ședere temporară a acestora.

O echipă a Oficiului Avocatului Poporului (OAP) a efectuat o vizită inopinată la Punctul de Trecere a Frontierei „Aeroportul Internațional Chișinău” și a depistat mai multe nereguli.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă difuzat în urma acestei vizite, OAP menționează că odăile destinate solicitanților de azil „nu sunt utilizate conform destinației, ci în scopuri personale ale angajaților poliției de frontieră” și lipsește strictul necesar pentru a asigura șederea - lenjeria de pat, pături, pahare și tacâmuri.

De asemenea, în cadrul verificărilor, OAP a constatat că polițiștii de frontieră nu le-au explicat dreptul de a solicita azil membrilor unei familii care refuzau să se întoarcă în țara de origine, unde susțin că au fost supuși persecuțiilor. „Dreptul de a solicita azil nu a fost explicat de angajații poliției de frontieră, aceștia acționând la procedura de returnare. O listă de drepturi ale persoanelor străine/ neadmise/ solicitanți de azil nu există. Constatăm că unele atribuții ale IGPF în aceste situații sunt îndeplinite formal. Ține de obligația Statului (prin intermediul IPGF) să aducă imediat la cunoștință informațiile despre drepturile și procedurile respective într-o limbă pe care o cunosc, fapt nerespectat în cazul din speță”, se arată în comunicat.

 

Echipa de vizită a constatat că activitatea Poliției de frontieră a fost limitată odată cu reamenajarea Aeroportului. „Nu există vreo cameră de reținere temporară și /sau un izolator pentru persoanele ce încalcă grav ordinea publică în aeroport/ avion, spații acomodate pentru plasarea cetățenilor neadmiși (nesolicitanți de azil) de până la 24 ore, precum și lipsește o unitate de gardă, pentru asigurarea reacționării prompte la cazurile specifice, precum și înregistrarea și evidență intrării/ieșirii cetățenilor străini neadmiși”.

În plus, reprezentanții OAP atrag atenția la faptul că reprezentanții unei companii private de pază, care ar aparține SRL Avia-Invest, compania care gestionează Aeroportul Chișinău. „Echipa OAP a concluzionat că reprezentanții securității exercită un șir de atribuții specifice poliției de frontieră în zona de plecare, zona sterilă și spațiile de control, etc. Acest fapt este inadmisibil, chiar și unei companii private”, notează Oficiul Avocatului Poporului, care precizează că va elabora un  Raport de monitorizare în urma acestei vizite.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră nu a comentat constatările echipei Oficiului Avocatului Poporului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău