Avocatul poporului cere urgentarea vaccinării anti-COVID-19

  • 15 Martie 2021 16:05
Avocatul poporului cere urgentarea vaccinării anti-COVID-19

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, care exercită și interimatul funcției de avocat al poporului, cheamă autoritățile să urgenteze și să optimizeze, printr-o mai bună organizare, procesul de vaccinare, inclusiv prin crearea unor liste de așteptare pentru imunizare. Într-o declarație publică, ombudsmanul sugerează, în caz de refuz al unor persoane să se vaccineze, să se treacă la următorii din listă, continuându-se în același timp campania de informare a populației despre importanța procesului de imunizare anti COVID-19, transmite IPN.

„Criza pandemică a atins cote alarmante ca urmare a stării de nepăsare a unor realități evidente: COVID-19 există și face ravagii în țara noastră, zilnic răpind zeci de vieți. Cu certitudine, fiecare știe mai multe cazuri în care petrecerile cu diferite ocazii s-au soldat cu decese sau săptămâni,  chiar luni de tratament în spital sau la domiciliu. Nonșalanța cu care virusul a fost tratat ne aduce zilnic tot mai multe victime. Suntem în cădere liberă iar sistemul medical e mai aproape ca niciodată de colap”, a menționat Maia Bănărescu.

Ombudsmanul îndeamnă autoritățile să asigure un proces transparent  cu privire la procurarea vaccinurilor, să-l gestioneze eficient, astfel încât acestea să fie achiziționate în termeni optimi și la prețuri rezonabile. „În cazul în care se va reuși procurarea mai multor tipuri de vaccinuri, pledez pentru oferirea posibilității populației de a opta pentru vaccinul cu care preferă să se imunizeze, evident în funcție de disponibilitatea acestora în stoc. Îndemn autoritățile să ia în calcul și necesitatea eliberării unui certificat de vaccinare, care să asigure șansa mobilității persoanei care s-a imunizat”, a specificat Maia Bănărescu în apel.

Ombudsmanul recomandă responsabililor de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să întreprindă acțiuni suplimentare pentru a reduce termenul de așteptare pentru testarea persoanelor suspecte de contaminare, dar și pentru a supraveghea eficient și suficient evoluția stării de sănătate a  persoanelor care se tratează la domiciliu. „Recomand, de asemenea, asigurarea punctelor de testare cu oximetre, pentru a oferi posibilitatea măsurării saturației oxigenului în sânge. De real folos ar fi și dotarea farmaciilor cu aceste aparate, alături de tonometrele disponibile”, a subliniat Maia Bănărescu.

Avocatul poporului face apel la forțele de ordine să supravegheze cu strictețe respectarea cerințelor impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, în particular în transportul public, instituțiile publice, cele de comerț de agrement. Totodată, Maia Bănărescu consideră necesare acțiuni suplimentare pentru eficientizarea mecanismelor de sancționare a agenților economici, care încalcă flagrant deciziile CNESP.


 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău