Avocatul Poporului: Cazul decesului lui Andrei Brăguță a demonstrat o serie de probleme de sistem

  • 05 Decembrie 2017 18:22
0%
00:00:00
00:00:00

Cazul decesului lui Andrei Brăguță a demonstrat mai multe deficiențe în procesul de comunicare instituțională și lipsa de pregătire a personalului sistemului de detenție pentru a interacționa cu persoane cu dizabiltăți mentale, arată un raport de monitorizare al Oficiului Avocatului Poporului.

În sistemul medical se constată lipsa unui registru electronic unic al persoanelor cu maladii psihice, care să permită evidența pacienților și urmărirea tratamentului. De asemenea, există o colaborare defectuasă între instituții în asemenea situații și lipsesc reglementări foarte clare la nivel de fișe post, care să stabilească acțiunile ce urmează a fi aplicate de către angajații instituțiilor, a subliniat avocatul poporului, Mihail Cotorobai.

S-a întâmplat de aceea că așa cazuri nu sunt reglementate și persoanele nu știu cum să se comporte în așa cazuri. Problema constă în nereglementarea respectivă a înregului șir de acțiuni. Nu știe dreapta ce face stânga. Medicul psihiatru de 6 ore era dus, iar medicul de familie nu știa că el el bolnav.”

Avocatul poporului a mai constatat că în fiecare instituție prin care a trecut Andrei Brăguță angajații au avut o atitudine neglijență și disprețuitoare față de tânăr, pe motiv că avea un comportament inadecvat sau pentru că era  persoană cu dizabilități mintale, ceea ce denotă prezența unor atitudini discriminatorii față de această categorie de persoane la nivel de instituții de stat.

Andrei Brăguță a decedat în luna septembrie în penitenciarul numărul 13 din capitală, după ce a fost maltratat fiind reținut în izolatorul de detenție preventivă. În cazul decesului lui Andrei Brăguță, sunt cercetați trei angajați ai izolatorului de detenție provizorie din Chișinău și patru deținuți care s-au aflat în aceeași celulă cu el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău