Avocatul Poporului amintește autorităților și organizatorilor manifestațiilor de pe 26 august despre dreptul libera exprimare

  • 25 August 2018 12:05
Avocatul Poporului amintește autorităților și organizatorilor manifestațiilor de pe 26 august despre dreptul libera exprimare

Avocatul poporului, Mihai Cotorobai, cheamă autoritățile statului, precum și  organizatorii manifestațiilor din 26 august la responsabilitate și corectitudine în asigurarea dreptului la întruniri. Ombudsmanul se adresează membrilor și simpatizanților formațiunilor politice și mișcărilor obștești care vor protesta pe 26 august la Chișinău să-și exercite dreptul la întrunire pașnic, transmite IPN.

Avocatul poporului îndeamnă persoanele implicate în acrepeste manifestații, dar și oponenții acestora să demonstreze respect și toleranță față de orice ființă umană, indiferent de viziunile politice pe care le au.

Dialogul civilizat, cu excluderea intimidărilor, este o condiție definitorie pentru libera întrunire, o premisă importantă pentru asigurarea schimbului liber de idei, opinii și o garanție a respectării principiilor democratice și a statului de drept, subliniază Mihail Cotorobai.

Ombudsmanul accentuează că nu este exclus ca o anumită manifestație să nemulțumească alte persoane ostile ideilor sau revendicărilor pe care le susțin organizatorii acelei manifestații. Cu toate acestea, într-o democrație, dreptul de a contramanifesta  nu poate să meargă până la a paraliza dreptul de a manifesta.

De asemenea, el se adresează autorităților să asigure toate condițiile necesare pentru exercitarea neîngrădită a dreptului la întruniri, prin garantarea ordinii publice, a securității manifestanților în cadrul legii, cu excluderea violențelor și brutalităților, a tentativelor de a fi create impedimente pentru deplasarea persoanelor din alte localități ale țării la acțiunile de protest. 

Mihail Cotorobai își anunță intenția de a monitoriza desfășurarea acțiunilor de protest din 26 august. La fel, precizează că orice fapte, acțiuni, inacțiuni sau încălcări ale dreptului la întrunire îi pot fi aduse la cunoștință la numărul de telefon: 060002641 sau la adresa electronică: [email protected].

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău