Avocatul Poporului a solicitat Procurorului general să ia atitudine față de declarațiile lui Ilan Șor

  • 24 Iulie 2018 16:48
Avocatul Poporului a solicitat Procurorului general să ia atitudine față de declarațiile lui Ilan Șor

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai califică drept deosebit de periculoase și inacceptabile afirmațiile făcute de către primarul orașului Orhei la adresa oponenților politici și jurnaliștilor.

Potrivit unui comunicat, Mihail Cotorobai consideră că pe lângă faptul că Ilan Șor intimidează oponenții politici și jurnaliștii pentru critică, declarațiile acstuia incită la violență  față de persoane sau grupuri de persoane,  propagă anumite stereotipuri și generează ură și dezbinare între oameni, susține Ombudsmanul.  Mihail Cotorobai a solicitat Procurorului General  examinarea afirmațiilor lui Ilan Șor și întreprinderea măsurilor care se impun în limita competențelor atribuite  privind apărarea drepturilor și libertăților omului.

„Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai  s-a sesizat din oficiu pe marginea mesajului amenințător și jignitor al primarului or. Orhei și președintele Partidului politic „Șor”, Ilan Șor, la adresa jurnaliștilor și a unor oponenți politici, făcut public după protestul din 20 iulie curent. Afirmațiile în cauză i-au trezit îngrijorări serioase Ombudsmanului care consideră că se impune o reacție operativă și adecvată din partea autorităților competente. În acest scop, luarea de atitudine corespunzătoare gravității declarațiilor lui Ilan Șor după modul de reacționare, urmărire și prevenire” se arată în comunicat. 

În demersul expediat la Procuratura Generală se menționează că primarul or. Orhei și președintele Partidului „Șor” i-a amenințat pe oponenții săi politici, pe care îi numește „svoloci”, „negodeai„, paskudî”, „tvari”  cu exterminare fizică: «Я обещаю: Они у меня будут висеть на Арке. Каждый. И Каждый будет делать с ними, что посчитает нужным. Потому что, они негодяиDeclarațiile sale includ totodată și chemări la răfuială fizică: „Сволочи, негодяи, паскуды. Задавим их, задушим!»;

Ilan Șor a mai spus că odată cu venirea sa la putere va aplica în raport cu jurnaliștii „plătiți să scrie mizerii despre oameni” o eventuală lege a lustrației. El a utilizat un limbaj licențios, ofensator și la adresa jurnaliștilor:  „gadî”, „jivotnîie”.

Anterior, mai multe organizații de media au condamnat afirmațiile cu caracter amenințător făcute de Ilan Șor la adresa jurnaliștilor. ONG-urile au denunțat tonul inadecvat și jignitor al politicianului în raport cu reprezentanții instituțiilor mass-media.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău