Avocatul Poporului a depistat mai multe probleme în activitatea centrului de plasament Bădiceni: atitudini negative și neprofesioniste a angajaților față de rezidenți, manifestate prin agresivitate și violență

  • 09 August 2021 11:40
Avocatul Poporului a depistat mai multe probleme în activitatea centrului de plasament Bădiceni: atitudini negative și neprofesioniste a angajaților față de rezidenți, manifestate prin agresivitate și violență

Angajații Oficiului Avocatului Poporului din cadrul Direcției prevenirea torturii au realizat, pe 5 august, o vizită preventivă la Centrul de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități adulte din Bădiceni. Vizita a avut drept scop monitorizarea situației privind respectarea drepturilor rezidenților, precum și a gradului de implementare a recomandărilor anterioare.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, au fost identificate și deficiențe în partea ce ține de: asigurarea instituției cu aranjamente predestinate persoanelor cu dizabilități fizice; asigurarea dormitoarelor rezidenților cu mobilier adaptat dizabilității acestora; menținerea în continuare a dormitoarelor de capacitate mare, văzute ca a fi direct atentatoare la intimitate; condiții precare în blocurile sanitare, lipsa parelor de duș sau a apei; podea și teracotă deteriorată; uzura profundă a hainelor și încălțămintei la rezidenți; lipsa activităților de ocupare a timpului; atitudini negative și neprofesioniste a angajaților față de rezidenți, manifestate prin agresivitate și violență, etc.

La momentul vizitei, în instituție se aflau 280 rezidenți (femei și bărbați) pe un plafon de 450 paturi. Rezidenții sunt repartizați în 20 grupe a câte 11-14 rezidenți în dormitoare mari pe durata medie de 20 ani. Urmează un proces de reconstrucție a saloanelor de capacitate mare în saloane de capacitate mică (a câte 2-4 persoane) de la etajul II a instituției.  

Rezultatele și concluziile asupra vizitei preventive vor fi cumulate în raportul de vizită. În cazul în care vor fi formulate recomandări, Avocatul Poporului va emite, în temeiul art. 24 al Legii nr.52/2014 cu privire la Avocatul Poporului, un aviz obligatoriu pentru instituția vizată în vederea ameliorării comportamentului față de persoanele private de libertate, a îmbunătățirii condițiilor de detenție și a prevenirii torturii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău