Avocatul poporului: „Nici în 2020 nu a fost cumva rezolvată problema malpraxisului. Am avut cazuri când cadrele medicale erau amenințate că vor fi concediate pentru că povesteau ce se întâmplă în sistemul medical”
-
12 Aprilie 2021 12:36
Republica Moldova continuă să se confrunte cu numeroase cazuri de încălcare a drepturilor omului. Criza COVID-19 a adâncit și mai mult sărăcia, a crescut inegalitățile și a înrăutățit starea drepturilor omului. Mai multe restricții dictate de pandemie au avut un impact negativ asupra libertăților fundamentale și a proceselor democratice. Sunt câteva dintre concluziile prezentate de Oficiul Avocatului Poporului, într-un raport privind respectarea drepturilor omului pentru anul 2020.
Anul trecut cele mai mari provocări au fost legate de asigurarea dreptului la servicii medicale, la informații de interes public, dreptul la muncă și la un trai decent, la libera circulație și la libera exprimare. Sărăcia extremă în Republica Moldova a ajuns la 13 la sută, explică Maia Bănărescu, avocat al poporului pentru drepturile copilului, care îndeplinește și atribuțiile funcției de avocat al poporului.
„Gospodăriile se confruntă cu impactul crizei. Estimativ, cetățenii noști au pierdut 70 de mii de locuri de muncă. Oamenii au pierdut câștigurile și au devenit șomeri. În țară au revenit cei mai vulnerabili migranți, care nu au un loc de muncă”.
Din cauza crizei sanitare provocată de pandemia de coronavirus, sistemul medical s-a axat mai mult pe combaterea COVID, iar pacienții cu alte boli au rămas pe planul doi sau pe cont propriu. Cel mai grav totuși, în opinia ombudsmanului, este că deciziile privind gestionarea crizei din sănătate au fost luate și influențate mai mult de politicieni, decât de medicii specialiști.
„Pandemia a lovit puternic în sistemul de sănătate și a evidențiat lacunele existente. Statul nu a avut resurse și a redistribuit toate mijloacele din sistemul de sănătate în lupta cu COVI-19. Au fost amânate spitalizările planice, ceea ce a dus la agravarea bolilor. Și nici în acest an nu a fost cumva rezolvată problema malpraxisului. Am avut cazuri când cadrele medicale erau amenințate că vor fi concediate pentru că povesteau ce se întâmplă în sistemul medical”.
Criza COVID-19 a intensificat și violența împotriva femeilor și copiilor, care au petrecut mai mult timp la domiciliu. Iar școala de la distanță, a limitat accesul multor copii la educație, din lipsa de echipament.
Drepturile omului au fost încălcate masiv în regiunea transnistreană, iar autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au folosit COVID-19 doar ca un pretext pentru a limita și mai mult libertatea oamenilor, mai spune avocata poporului, Maia Bănărescu.
Dreptul la libera circulație a fost limitat și prin obligarea de a prezenta permisiunea de a ieși din regiunea transnistreană. A persistat încorporarea forțată a tinerilor în armata transnistreană, numeroase persoane au fost reținute. Dreptul la sănătate a fost încălcat pentru că persoanelor nu li s-a permis să circule liber ca să ajungă la medici.
Avocatul poporului mai atestă menținerea unei justiții selective, dar și o serie de nereguli în campania pentru alegerile prezidențiale de anul trecut.