Avocații revin astăzi în instanțe. Consiliul UAM a decis încetarea acțiunilor de protest

  • 25 Ianuarie 2022 09:50
Avocații revin astăzi în instanțe. Consiliul UAM a decis încetarea acțiunilor de protest

Greva generală a avocaților, instituită de Consiliul Uniunii Avocaților (UAM) pentru perioada 20-24 ianuarie, se consideră încetată de astăzi. Hotărârea privind încetarea grevei a fost adoptată de Consiliul UAM în ședința extraordinară din 24 ianuarie, transmite Bizlaw.md.

Totuși, potrivit Hotărârii Consiliului, UAM își rezervă dreptul de a reveni la grevă. Asta dacă autoritățile vor ignora revendicările Consiliul cu privire la elaborarea și aprobarea, până la 30 aprilie, a unui proiect de lege cu privire la fortificarea garanțiilor profesionale a avocatului, notează sursa citată.

În acest sens, Consiliul UAM a dispus prin aceeași Hotărâre intervenirea pe lângă Comisia juridică, numiri și imunități, și Ministerul Justiției cu solicitarea privind formarea până în 15 februarie a unui grup de lucru responsabil de modificarea legislației. 

Amintim că, în ședința din 21 ianuarie deputații au aprobat modificarea Legii cu privire la avocatură, în lectura a doua, pe fondul grevei generale a apărătorilor și proteste la Legislativ. Modificările vizau inițial excluderea în totalitate a alin. 2 din art. 52, care se referă la garanțiile profesionale ale avocatului, ceea ce a dus la declanșarea grevei și a protestului avocaților. Totuși, după mai multe discuții, documentul a fost votat cu păstrarea garanțiilor profesionale pentru avocați, cu excepția infracțiunilor de corupție.

Astfel, art. 52 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură va prevedea că "Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunilor specificate la art. 324 - 326 Cod Penal și a infracțiunilor flagrante, de săvârșirea cărora este suspectat avocatul. La efectuarea percheziției la sediul profesional al avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante, avocatul este în drept să solicite prezenta decanului baroului sau a unui avocat desemnat de acesta. În acest caz acțiunea procesuală se suspendă, dar nu mai mult decât pentru 2 ore. Decanul baroului sau avocatul desemnat de acesta asistă la efectuarea percheziției și are dreptul să facă în legătură cu aceasta obiecții și declarații care vor fi consemnate în procesul verbal al percheziției”.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău