Avocații lui Vlad Filat: „Judecătorii refuză să citeze martorii-cheie din Federația Rusă”

  • 09 Noiembrie 2016 15:26
Avocații lui Vlad Filat: „Judecătorii refuză să citeze martorii-cheie din Federația Rusă”

Apărătorii lui Vlad Filat susțin că magistrații Curții de Apel Chișinău refuză să citeze și să audieze cei trei martorii-cheie din Federația Rusă, care, potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ar fi intermediat pretinsa mituire cu 320 de milioane de lei a fostului prim-ministru.

Într-o anchetă publicată recent, Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că este vorba despre trei tinere care susțin că nu au fost niciodată în Republica Moldova și nu îl cunosc nici pe Ilan Șor, nici pe Vlad Filat. În cadrul ședinței de judecată de miercuri, 9 noiembrie, avocații au solicitat recuzarea judecătorilor pentru că nu au dat curs cererii, informează anticoruptie.md

Este deja a doua oară când judecătorii Curții de Apel Chișinău refuză solicitarea avocaților fostului demnitar de a a numi o comisie rogatorie în Rusia pentru a le audia pe cele trei femei menționate de Ilan Șor că ar fi intermediat mituirea ex-premierului. În cadrul ședinței din 2 noiembrie, instanța a pus în sarcina apărării aducerea martorilor.

Potrivit avocatului Igor Popa, magistrații au comportament „obraznic” și „părtinitor”.

„Judecătorii au avut un comportament obraznic atunci când am cerut să fie citați martorii din Federația Rusă, în condițiile în care doi dintre cei trei martori au spus că nu cunosc nimic despre Vlad Filat și că nu au fost niciodată în Moldova. Magistrații au încercat să treacă peste acest proces probatoriu. Ei încearcă să grăbească lucrurile. Fac asta pentru că au ce să ascundă. Mai mult, judecătorii își permit să-și spună părerea lor personală, precum că Filat ar fi deja condamnat și nu mai are sens să mai examineze cauza”, a declarat Popa pentru presă.

Numele celor trei tinere din Rusia figurează în sentința motivată în dosarul Filat, publicată trunchiat de Judecătoria Buiucani. În hotărârea de judecată se face referire la faptul că Ilan Șor i-ar fi transmis lui Vlad Filat, prin intermediul Irinei Alexandrova, Larisei Noscova și Alinei Papikyan, 320.941.414 lei. De fiecare dată banii ar fi ajuns în posesia lui Vlad Filat după ce erau eliberați în numerar acestor persoane, de pe conturile pe care ele le-ar fi deținut la Unibank.

În total, potrivit hotărârii de judecată, în perioada 17 mai – 12 decembrie 2014, cele trei femei din Federația Rusă s-ar fi adresat de 34 de ori la bancă pentru a extrage banii. În sentință se face referire și la suma de bani care ar fi fost transmisă de Irina Alexandrova pe 4 august 2014. Sentința a fost dictată fără ca magistrații să audieze vreuna dintre cele trei femei. Judecătorii de la Buiucani au respins solicitarea avocaților de aducere a acestor martori în instanță.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au reușit să ia legătura cu două dintre cele trei martore și au dezvăluit, în ancheta publicată recent, că niciuna dintre ele pare să nu cunoască despre dosarul de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat și nici nu ar fi pășit vreodată pe teritoriul Republicii Moldova. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău